
Vuodenvaihteen molemmin puolin Coxa sai tunnustusta myös työnantajana. Se valittiin sote-alan hyvämaineisimmaksi työnantajaksi ja sai kunniamaininnan Pirkanmaan vuoden työnantaja 2024 -kilpailussa.
Kirsikkana kakun päällä hoitotulokset ja potilastyytyväisyys ovat huikeita. Potilaspalautteiden suositteluindeksi oli 98 eli lähes kaikki Coxassa uuden tekonivelen saaneet suosittelisivat paikkaa muillekin.
Luvut kertovat menestystarinaa, jota soisi skaalattavan muuhunkin hyvinvointialueen toimintaan.
Coxaa vajaan vuoden verran luotsannut toimitusjohtaja Raija Tapio pahoittelee, että ihan sellaisenaan mallia ei voi kopioida terveysasemille.
– Coxa on vuonna 2002 perustettu puhtaalta pöydältä vain ja ainoastaan yhden asian tekemiseen eli tekonivelkirurgiaan. Konseptia on nyt 23 vuotta hiottu jäätävän hienoksi timantiksi. Erikoistuminen mahdollistaa tehokkaan toiminnan, Tapio sanoo.
Jotakin sairaalan tehokkuudesta kertoo se, että Coxassa tekonivelleikkausten hinta ei ole noussut yhdeksään vuoteen. Hyvinvointialueen palveluseteli voi olla isompi kuin leikkauksen hinta.
Viime vuonna Coxassa tehtiin 8500 leikkausta, mikä on lähes kolmannes kaikista Suomessa tehdyistä tekonivelleikkauksista. Tänä vuonna mennään yli 9000 leikkauksen.
– Pääasia on, että kykenemme vastaamaan haasteeseen, kun väestö ikääntyy. Se näkyy meilläkin puolen vuoden jonona. Iso osa potilaista tulee muualta kuin Pirkanmaalta, Tapio kertoo.
– Täällä hoitajapulaan on vaikea uskoa. Meillä on satoja ihmisiä jonossa tulemassa Coxaan töihin, Raija Tapio sanoo.
– Tässäkin on taustalla pitkäjänteinen työ. Jo Coxaa perustettaessa on ymmärretty satsata työnantajamaineeseen eli siihen, että tämä on hyvä työpaikka. Ammattilaisten motivaatio säilyy korkeana, kun he saavat käyttää omaa erikoisosaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Työntekijöiden viihtyminen liittyy myös hyvän tuloksen tekemiseen. Tyytyväinen ja motivoitunut väki paiskii paremmin töitä kuin tyytymätön ja alanvaihdosta unelmoiva henkilökunta.

Coxassa tyytyväisyys ja tehokkuus taataan palkitsemalla henkilöstöä kovasta työnteosta. Parhaillaan tekonivelsairaalassa on käynnissä pilotti, jossa työvuorossa tehtävien leikkausten määrä on nostettu. Lisätyöstä saa myös lisää palkkaa.
– Valtaosa henkilöstöstä suhtautuu kokeiluun myönteisesti. Täällä ollaan kovia tekemään töitä. Palkka on hyvä ja tulos myös, toimitusjohtaja sanoo.
– Ne, joiden elämäntilanne ei salli isompaa työmäärää, voivat tehdä vähemmän. Joustavuutta löytyy puolin ja toisin. Kun työntekijöiden yksilölliset tarpeet otetaan huomioon, jokainen pystyy tekemään töissä parhaansa.
– Kun kaikki tietävät, mitä ovat tekemässä, työilmapiiri on turvallinen ja siinä on tilaa huumorille. Täällä kuulee paljon naurua, Tapio sanoo.
Toimitusjohtaja on erityisen mielissään kunniamaininnasta Pirkanmaan vuoden työnantaja -kilpailussa. Sote-alalla Coxa oli kilpailun paras. Hallinnolla ei ollut asiassa osaa eikä arpaa, vaan henkilöstö oli ilmoittanut tekonivelsairaalan mukaan kisaan.
Tapio kertoo, että Coxassa mitataan jatkuvasti työtyytyväisyyden ”pulssia” eli työilmapiiriä ja sitä, miten tekeminen sujuu.
– Jos päivässä on jotain, mikä ei toimi, se saadaan heti kiinni. Näin pystymme nopeasti puuttumaan asioihin, jotka haittaavat työntekoa arjessa, Tapio sanoo.
– Korostan yhdessä suunnittelemista ja tekemistä. Kun koko porukka osallistuu tulevien kuvioiden suunnitteluun, muutoksiin on helpompi sitoutua ja niissä onnistutaan. Käskyttäminen ei toimi.
Tapion mielestä Coxassa prosessi ohjaa tekemistä, ei hierarkia. Siksi sairaalassa riittää hyvin ohut hallintorakenne, joka tekee tekonivelsairaalasta myös ketterän. Tarvittaessa päätöksiä syntyy nopeastikin.
Huippuammattilaisten viihtymiseen vaikuttaa myös mahdollisuus edetä uralla. Siihen liittyen Coxassa investoidaan vuosittain satoja tuhansia euroja tutkimukseen. Tehdään väitöskirjoja ja julkaisuja kansainvälisiin tiedelehtiin.
Hän kertoo, että toimitusjohtajallekin tulee kiitollisia viestejä, joissa kerrotaan, miten potilas on Coxassa käytyään päässyt takaisin tanssiharrastuksen pariin tai laskettelurinteeseen.
Kuluneen vuoden aikana Tapiolle on selvinnyt, että Coxassa prosessit rakennetaan potilaslähtöisesti. Henkilökunta on koulutettu siihen, että potilas on kaikki kaikessa. Jokainen kohdataan yksilöllisesti ja jokaiselle potilaalle on aikaa.
Järjestelmällisyys takaa toiminnan sujuvuuden ja turvallisuuden. Coxassa potilasturvallisuus on kansainvälistä huippuluokkaa. Potilasvahinkojen määrä on noin 50 prosenttia pinempi kuin Suomen sairaaloissa yleensä.
– Meillä laatu rakennetaan potilaan kohtaamiselle ja henkilökunnan jaksamiselle, ei niiden kustannuksella. Toki potilastyytyväisyys liittyy siihenkin, että tekonivelleikkauksella on niin valtava vaikutus potilaan terveyteen ja hyvinvointiin. Jatkuva kipu jää leikkauspöydälle, Tapio sanoo.
Potilaan kannalta se on tietysti tärkeintä.
Coxassa käy paljon vierailijoita ihmettelemässä, miten sairaala voi menestyä kaikilla osa-alueilla niin hyvin. Toimitusjohtaja toivottaa myös tulevat aluevaltuutetut tervetulleiksi kylään.
– Coxan kaltaisia inhouse-yhtiöitä on aika ajoin kyseenalaistettu. Itse kannustaisin miettimään, missä muualla terveydehuollossa voitaisiin soveltaa näin hyvin toimivaa mallia. Coxasta puhutaan terveydenhuollon helmenä, ja helmiähän voisi aina olla enemmänkin, Raija Tapio sanoo.