
Parisenkymmentä lukiolaista juoksee tunnin ajan Vähäjärveä ympäri, ja jokaisesta juoksukilometristä K-Supermarket Pirkanpoika lahjoittaa yhden euron hyväntekeväisyyspottiin. Tapahtuma on osa lukion toista kertaa järjestettävää Hyvinvoiva lukiolainen -opintojaksoa.
Tempauksen idea on lähtöisin psykologian ja uskonnon opettajalta Markus Pekkalalta.
”Alun perin ajatuksena oli, että oppilaat menisivät parin tai ryhmän kanssa tekemään jotakin valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Sitten ajattelimme, että mitä jos tekisimme hieman saman tyylisen tapahtuman kuin Unicef-kävely”, opintojaksoa Piia Pulkkisen kanssa vetävä Pekkala kertoo.
Opiskelijat saivat valita hyväntekeväisyyden kohteen itse. Juoksurahojen saajasta järjestettiin äänestys, jonka selkeäksi ykköseksi ylsi mielenterveyden edistämiseen keskittynyt Mieli ry.
Opintojaksolle osallistuvan Tinja Kupiaisen korvaan lahjoituskohde kuulostaa ”tosi hyvältä”.
”Nuorten mielenterveysongelmat ovat selkeästi olleet kasvussa. Se on tosi surullista, että yhä useampi kamppailee niiden kanssa. Minusta on tosi ihanaa päästä tukemaan jotakin tällaista”, hän sanoo.

PIRKKALAN yhteislukion hyvinvointiin keskittynyt opintojakso on paikallinen erikoisuus, eikä aivan vastaavaa kokonaisuutta löydy minkään muun suomalaislukion tarjonnasta.
”LOPS:ssa [lukion opetussuunnitelma] hyvinvointi on yhtenä laaja-alaisena tavoitteena. Sen pohjalta lähdimme ideoimaan, miten hyvinvoinnin tukemista voisi tuoda konkretian tasolle ja osaksi opintoja”, terveystiedon ja liikunnan opettaja Piia Pulkkinen kertoo.
Opintojaksoa käyvät lukion kakkosluokkalaiset Tinja Kupiainen ja Nea Lehtinen kuvaavat kokemusta sanoilla ”rento” ja ”erilainen”. Teoriaa ja käytäntöä yhdistelevällä jaksolla on esimerkiksi pelattu sulkapalloa, tehty luontoretki Iso-Naistenjärven laavulle ja käyty Pereeensaaren saunan avannossa.
”Toivottavasti joku siitä hoksasi, että tällainenkin voi olla hauskaa, vaikka se vähän karmaisevalta tuntuukin”, Markus Pekkala luonnehtii koleaa avantoelämystä.
Liikkumisen lisäksi opinnoista on voinut ammentaa työkaluja oman hyvinvoinnin vahvistamiseen. Esimerkiksi Pekkala nostaa hyvinvoinnin seurantataulukon täyttämisen. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että lukiolaiset ovat raksineet Excel-tiedostoon erilaisia hyvinvointitekojaan.
”Yhden tunnin urheilusuoritus päivässä, söin aamupalan, tulin kouluun pyörällä tai kävellen, ruutuaika alle puolitoista tuntia…”, Pekkala luettelee.
Seuranta paljastaa ne asiat, joissa olisi parantamisen varaa – myös opettaja Pekkalalle omakohtaisesti.
”Itse en ole saanut vielä kertaakaan yli kahdeksan tunnin yöunia”, hän tunnustaa.

VAIKKA Hyvinvoiva lukiolainen -opintojakson päättävässä juoksutapahtumassa kerätään kasaan hyväntekeväisyyseuroja, Vähäjärven ympäri ei lähdetä askeltamaan veren maku suussa.
”On eri kuntoisia opiskelijoita. Osa kävelee, osa juoksee ja osa siltä väliltä”, Markus Pekkala ja Piia Pulkkinen miettivät.
”Kannustamme siihen, että haastetaan vähän kaveria”, Pekkala jatkaa.
Opettaja Pulkkinen arvioi, että rauhallisella tahdilla ennättää kävellä tunnissa vähintään viisi kilometriä. Noin kahdenkymmenen opiskelijan liikkujajoukko ehtii siten tempauksellaan kartuttamaan kelpo potin hyväntekeväisyystyöhön. Ja mikä mukavinta: samalla kohentamaan omaa hyvinvointiaan.