”Hely olisi varmasti kiitollinen, jos tietäisi, että hänen työtään on jatkettu” – Rakastettu posliinitaiteilija jätti jälkeensä lämpimän yhteisön, johon kuuluu myös pirkkalalaisia

Edesmenneen posliinitaiteilijan Hely Liinamaan elämäntyö elää yhä hänen perustamansa taidekoulun muodossa.

Anna-Maija Eskola sai Hely Liinamaan posliininmaalauskoulun johdettavakseen Liinamaan kuoleman jälkeen. Joulukuussa oppilaiden taidetta on voinut ihastella kauneushoitolan ikkunassa Nuolialantiellä.
JOTKUT opettajat jäävät oppilaidensa mieleen loppuelämäksi. Hely Liinamaa kuulostaa olleen yksi heistä.

Liinamaa oli taiteilija ja posliininmaalauksen opettaja, joka piti posliininmaalauskoulua kotikaupungissaan Tampereella vuosikymmenten ajan. Liinamaa kuoli 86-vuotiaana vuonna 2021, mutta hänen vaikutuksensa näkyy yhä posliininmaalauksen harrastamisessa seudulla. Hänen Tampereen Lähteenkadulle perustamansa koulu toimii nykyään uuden vetäjän alaisuudessa, ja sen oppilailla on menossa viides näyttely Liinamaan kuoleman jälkeen.

Liinamaan entisten oppilaiden maalaamia posliinienkeleitä ja muita hahmoja voi käydä ihailemassa Härmälässä kauneushoitola Baroquen näyteikkunassa 28. joulukuuta asti. Mukana on töitä myös pirkkalalaisilta harrastajilta.

Posliininmaalauskoulu Jardinissa etsitään jatkuvasti hyvälaatuista vanhaa posliiniesineistöä maalattavaksi. Posliiniesineitä on ostettu esimerkiksi kuolinpesiltä.
HELSINGIN SANOMISSA julkaistussa muistokirjoituksessa Liinamaata kuvailtiin empaattiseksi ja innostavaksi opettajaksi. Liinamaan entinen oppilas, posliininmaalauskoulu Jardiniksi uudelleennimetyn koulun nykyinen yrittäjä Anna-Maija Eskola allekirjoittaa kuvauksen.

”Hely oli myös herkkä! Oma työtaustani on liiketalouden puolella, mutta olen koettanut jakaa opettajana samaa herkkyyttä, joka tästä maailmasta usein puuttuu”, Eskola sanoo.

Liinamaalla oli yhteyksiä myös Pirkkalaan. Hän kävi Pirkkalan taidekoulun 70-vuotiaana.

POSLIININMAALAUS on pitkäjänteistä puuhaa, joka ei sovi hätähousuille. Sen ympärille on muodostunut Eskolan mukaan koulussa lämmin yhteisö.

”Pienessä yhteisössä kun maalataan, voi keskustella ja tuoda esille asioita, mitä et voi muualla sanoa”, Eskola kuvailee.

Eskola itse ehti olla Liinamaan opissa yli 40 vuotta. Posliininmaalauskoulun pyörittämisen ohella hän on päivätöissä kouluttajana aikuiskoulutuksen oppilaitoksessa.

Anna-Maija Eskolan mielestä posliininmaalaus ansaitsisi nykyistä enemmän julkista arvostusta ja huomiota.
ESKOLA harmittelee, ettei posliininmaalaus nauti nykyaikana julkista arvostusta taidemuotona. Liinamaakaan ei hänen mukaansa saanut elinaikanaan sellaista huomiota kuin olisi pitänyt.

”Häneltä kiellettiin kaikenlaiset apurahat. Taiteenlajin ja sen pedagogiikan arvostus on aivan alamaissa.”

Vaikka ulkoista tunnustusta ei kenties tullut, Liinamaalla rakasti posliininmaalausta syvästi. Eskola toistaa opettajansa tunnetun lausahduksen: posliininmaalaus on huumetta, joka ei vahingoita.

”Hely olisi varmasti kiitollinen, jos tietäisi, että hänen työtään on jatkettu. Koulu oli Helylle henki ja elämä.”