Heta Laitakari toi galleriaan palan elävää luontoa – ”Haluammeko eritellä itsemme luonnosta, se on minulle se kysymys”

Hyvinvoinnista kiinnostunut tamperelaistaiteilija vierastaa hyvinvointi-sanaa ja korostaa ihmisen yhteyttä luontoon.

Heta Laitakarin taiteessa luonto on vahvasti läsnä – joskus ihan kirjaimellisesti. Suojavyöhyke II -veistokseen kuuluu eläviä viherkasveja.
KAIKENLAISIA huolia sitä on taiteilijoiden päässä liikkunut näyttelyä ripustaessa. Mutta Heta Laitakarin huoli on harvinaisemmasta päästä: pysyvätkö taideteokset elossa näyttelyn loppuun asti?

Tamperelainen ammattitaiteilija istuu polvillaan Galleria 2:n lattialla ja asettelee veistoksensa osia paikoilleen. Puunrunkojalusta saa kyytiinsä metallisia ruukkuja, joihin laitetaan aitoja viherkasveja.

Gallerian katonrajassa tuikkivat kapeat ikkunat, mutta Laitakari arvelee niistä tulevan liian vähän valoa.

”Kasvit tarvitsevat valoa, että pysyvät hengissä. Mutta jos eivät, niin luonto on sellainen”, Laitakari sanoo.

KÄYTÄNNÖLLINEN toteamus sopii hyvin Taivaan merkit -näyttelyyn, jossa luonto ja kasvikunta näkyvät kaikkialla. Luonnossa piisaa yksityiskohtia niille, jotka osaavat pysähtyä niiden äärelle.

”Kun metsässä näkee pieniä pahkoja, joissa kiiltelee vesipisaroita, se näyttää kuin pieneltä universumilta”, Laitakari kuvailee.

Tällaisista havainnoista moni Laitakarin veistos on saanut alkunsa. Veistosten muotit hän tekee punavahasta muotoilemansa mallin, ei aitojen kasvien, ympärille. Silti pronssiveistokset kupruilevat, kurottelevat ja käpristelevät kuin aidot kasvit ikään.

Moni Heta Laitakarin veistoksista näyttää aidoilta kasveilta ja luonnonmateriaaleilta, vaikka eivät sitä olisi. Tässä teoksessa on mukana oikeaa juurakkoa.
LAITAKARI on pirkkalalaisille taiteilijoille tuttu nimi, sillä hän jurytti Pirkkalan taideyhdistyksen näyttelyä puolisentoista vuotta sitten. Tampereella liikkuneet ovat voineet nähdä Laitakarin julkisia taideteoksia Vuoreksen jäteasemalla sekä Lielahden ja Sammon kouluilla.

Jyväskylässä syntynyt ja nuorena Ähtäriin muuttanut Laitakari valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta ympäristötaiteen linjalta vuonna 2001. Sen jälkeen hän on suorittanut valokuvauksen erityisopintoja ja pronssiopintoja sekä valmistunut artesaanipuusepäksi.

Taiteen ohella Laitakari on opiskellut kiinalaista lääketiedettä, joogaohjaamista ja reiki-hoitomuotoa, vaikka ei teekään niitä työkseen. Hän on kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnin tukemisesta, mutta vierastaa hyvinvointi-sanaa sen kokeman inflaation vuoksi.

Ihmisten hyvinvoinnissa luonto ja suhteemme siihen on Laitakarin mielestä olennaisessa osassa.

”Haluammeko eritellä itsemme luonnosta, se on minulle se kysymys.”

Heta Laitakari tavoittelee pronssiveistoksissaan orgaanisia muotoja.
Pyhät vedet -teossarjan veistoksia ympäröivät valolammet.
LAITAKARI itse löytää rauhaa luonnossa liikkumisesta. Tammelassa asuva taiteilija ulkoilee mielellään Kaupissa ja Suolijärven metsissä. Ulkoilumaastoja löytyy myös Laitakarin työhuoneen tuntumasta Takahuhdista golfkentän takaa.

”Metsä antaa rauhan, mutta kaupunkilaiselle metsään pääsy voi olla haaste. Vaikka täälläkin on metsää paljon ympärillä, sinne pääsy ei ole kaikille mahdollista.”

Taivaan merkit. Heta Laitakarin pienveistoksia, valoteoksia ja maalauksia Galleria 2:ssa (Suupantori 2). Avoinna 7.11.–9.12. ma-pe 10–19 ja la 10–15.