Suomalainen media esittää Trumpin kannattajien olevan lähes lukutaidottomia salaliittoteoreetikkoja – Näin ei välttämättä ole

Kirjoittaja Jari Stenvall on pirkkalalainen hallintotieteen professori.

TÄLLÄ hetkellä New Jerseyn Pittstownin kaduilla kotitalojen edessä on vieri vieressä valtavat määrät presidenttiehdokkaille tukea osoittavia kylttejä, Trump, Harris, Harris, Trump.  Amerikkalaiset antavat kantansa näkyä. Olisi kovin vaikea kuvitella samankaltaista kylttinäkymää ennen vaaleja kotikadullamme Pirkkalan Pakkalantiellä.

Pittstown ei ole Yhdysvalloissa poikkeus. Tukea ilmaistaan avoimesti.  Siinä missä Suomessa kekkerikeskusteluissa vältellään uskonnosta ja politiikasta puhumista, siinä Yhdysvalloissa jopa small talk ajautuu keskusteluun politiikasta ja presidenttikandidaateista. Monen mielestä nyt on tehtävä valinta kahden heikon ehdokkaan välillä.

Suomessa tiedotusvälineet ovat välittäneet käsitystä, jonka mukaan Trumpin kannattajat ovat liki lukutaidottomia, salaliittoteorioihin sokeasti uskovia tai asuvat syrjäytyneinä ”keskellä ei mitään” Alabamassa tai Texasissa. Teimme viime viikon New Jerseyhin suuntautuneella työreissulla kollegani kanssa yllättävän havainnon, että näin ei välttämättä ole. Jopa pitkään harrastuksena politiikkaa seuranneet ja niin sanottuun älymystöön kuuluvat korkeakoulutetut henkilöt saattavat kannattaa Trumpia.

Osalle valinta on puoluepoliittinen. Republikaanit kannattavat oikeistopolitiikkaa ja ”mahdollisimman vähän veroja” -lupauksia, mikä näkyi myös Trumpin tunnuslauseena mainostauluilla. Demokraateille, Kamala Harris mukaan lukien julkiset palvelut, yhdenvertaisuus ja yhteiskunnan vähemmistöt ovat tärkeämpiä ja poliittinen linja on vasemmalla.

Älymystöön kuuluvat Trumpin kannattajat toki tunnistavat presidenttiehdokkaansa viat ja nauravat ehdokkaansa somepostauksille.

TRUMPIA kannattavat korkeakoulutetut nostivat esille myös kysymyksen, kumpi presidenttiehdokkaista heidän mielestään selviää parhaiten ulkopolitiikan haasteista. He korostivat Trumpilla olevan  tarvittavaa vääntövoimaa pärjätä valta- ja voimapolitiikkaa käyvien maiden johtajien kanssa. Trump miellettiin kokemukseltaan vaikeiden asiakkaiden kanssa neuvotteluja käyneeksi kiinteistömoguliksi ja talonrakentajaksi, joka osaa käydä kauppaa ja tehdä diilejä.

Tästä näkökulmasta Harrisin heikkoutena nähtiin kokemattomuus ja epäselvät linjaukset ulkopolitiikassa.  Harrisin uskotaan pärjäävän lähinnä muiden demokratiaa edustavien valtiojohtajien kanssa.

Älymystöön kuuluvat Trumpin kannattajat toki tunnistavat presidenttiehdokkaansa viat ja nauravat ehdokkaansa somepostauksille. Heillä oli silti luottamusta siihen, että republikaanit puolueena huolehtii Trumpilla olevan riittävän asiantunteva ja häntä kurissa pitävän kabinetti.

Ilmeinen huoli on, että presidenttivaalien myötä Yhdysvallat on entistä kahtiajakautuneempi. Vaalien jälkeen puolet asukkaista on häviäjiä, puolet voittajia. Ehkäpä siis sittenkin on hyvä, ettei kotoisa ja varakkaan oloinen Pittstown ole esimerkki Pirkkalalle siitä, kuinka vaaleissa ilmaistaan poliittista tukea.