”Käymme tiukkojakin keskusteluja” – Neljän taidegraafikon ryhmässä mielipiteet sinkoilevat ja työtaakat jaetaan

Taiteilijaryhmä MMMM tutkii Galleria 2:n näyttelyssään ajan olemusta.

Onko tämä varmasti paras paikka linnunpesälle? Näyttelyn ripustus vaatii tarkkaa puntarointia Meri Pauniaholta (vas.), Mari Susolta, Ritvamarja Rantalalta ja Maarit Lipsanen-Rogersilta.
”MÄ laittaisin sen ehdottomasti siihen.”

”Niin mäkin laittaisin.”

”Mä en laittaisi siihen.”

Terävät mielipiteet sinkoilevat Galleria 2:n katon alla, kun taidegrafiikka ja veistokset etsivät paikkaansa seiniltä ja jalustoilta. Taidenäyttelyn ripustus ei ole yksinkertaista hommaa, varsinkaan jos sen haluaa tehdä täydellisesti.

Ja varsinkaan neljän taidegraafikon ryhmässä, jossa joka asiaan on vähintään neljä näkemystä.

VAIKKA taiteilijaryhmä MMMM:n keskustelu kuulostaa paikoin kiivaalta, ei sivustaseuraajan tarvitse olla huolissaan. Juuri tällainen mielipiteiden vaihto ja palautteen saaminen on yksi niistä asioista, jotka kannustivat nelikkoa ryhmän perustamiseen.

”Tässä työssä ei kauhean paljon saa palautetta, kritiikkiä ja mielipiteitä omista töistä. Ryhmässä saa. Tässä on meillä hyviä peilejä toisillemme”, sanoo Mari Suso.

”Käymme tiukkojakin keskusteluja, asioita ei pelätä sanoa suoraan”, sanoo Ritvamarja Rantala.

Mari Suson Waltz nro. 2 on kaiverrusmaalaus koivuvanerille. ”Kaiverrusmaalaus antaa mahdollisuuden lisätä maalaukseen veistoksellisuutta ja tasoja, joita ei heti huomaa.”
Maarit Lipsanen-Rogers esittelee ”klorofyllitöitään”. Hän on ensin tulostanut läpinäkyvälle kalvolle valokuvan, puristanut kuvan puun lehden päälle ja vienyt ne aurinkoon. Auringonpaisteessa lehtivihreää kerääntyy kuvan tummien osien alle ja lehteen piirtyy kuva.
TAITEILIJARYHMÄ MMMM koostuu Meri Pauniahosta, Maarit Lipsanen-Rogersista, Mari Susosta ja Ritvamarja Rantalasta. Suso asuu Nokialla, Rantala Tampereella, tamperelaislähtöinen Lipsanen-Rogers Noormarkussa ja Pauniaho Raumalla.

Yhteen heidät liitti Kankaanpään taidekoulu, jossa he opiskelivat samalla vuosikurssilla kuvataiteilijoiksi. Koulun jälkeen ryhmän perustivat ensiksi Lipsanen-Rogers, Suso ja Rantala. Pauniaho liittyi mukaan kun muilta kiireiltään ehti.

Pirkkalassa pidettävä Ajasta kiinni vol. II -näyttely on kolmas, jonka he pitävät yhdessä. Se on henkistä jatkoa elokuussa Galleria Saskiassa Tampereella nähdylle näyttelylle mutta koostuu pääosin eri teoksista.

NÄYTTELYIDEN pitämisessä ryhmänä on se hyvä puoli, että kulut ja työmäärä jakautuvat. Yhdelle taiteilijalle kokonaisen gallerian täyttäminen vaatii runsaasti teoksia, neljällä riittää vähempikin määrä. Tärkeää on myös henkinen tuki muuten melko yksinäisessä taiteilijan työssä.

”Olemme pidemmän aikaa tehneet vierailuja toistemme työhuoneille. Käymme vierailuilla läpi, mikä työvaihe kullakin on menossa”, Pauniaho sanoo.

Aina ei tarvitse puhua vain taiteesta.

”Keskustelemme hyvin paljon kaikesta muustakin: puutarhanhoidosta ja kissan rapsuttelusta”, Rantala lisää.

Meri Pauniaho tutkailee teoksissaan erilaisia sisätiloja, kuten tässä Välitilassa.
Ritvamarja Rantala tuo näyttelyyn tauluja ja keramiikkaa, kuten veistoksen Ei mitään pahaa sanottavaa.

Ajasta kiinni vol. II -näyttely Galleria 2:ssa (Suupantori 2) 7.10. asti. Avoinna ma–pe klo 10–19 ja la klo 10–15.