
HELSINGIN Sanomat ennakoi artikkelissaan, että pääkaupungin kuntavaaleissa saatetaan nähdä punaviherjytky. Sosiaalidemokraateilla on pitkästä aikaa mahdollisuus nousta Helsingin kaupunginvaltuuston suurimmaksi puolueeksi.
Entäpä Pirkkala. Voitaisiinko kokoomusvaltaisessa Pirkkalassa kokea vaaleissa punaviherjytky?
Sen puolesta voisi puhua valtakunnallinen poliittinen tilanne. Hallitus on epäsuosittu ja demarit galluppien mukaan Suomen suurin puolue.
Pirkkalalaiset ovat myös enenevässä määrin huolestuneita lähiluonnosta. Tämä voisi sataa vihreiden laariin.
Hyvinvoivassa Pirkkalassa on kokoomuksella kuitenkin vankka kannatus. Jytky voi hyvinkin jäädä piippuun.
Vaan annetaanpa kuntalaisten äänestää ja katsotaan tuloksia 13. huhtikuuta illalla. Ei sitä tiedä, mielenkiintoista odotella.
PIRKKALAN vaalipaneelissa viime torstaina puhuttiin paljon Suupalle suunnitellusta ratikasta ja Puskiaisten moottoritiestä.
Ratikasta saa puhua, mutta sen vastustajat tuskin voivat mitään sille, että Suuppa saa raitiotien päätepysäkin vuonna 2032. Kun panelistit saivat nostaa punaisen tai vihreä laikan Suuppa-ratikalle, vihreää näyttivät kokoomuksen, demarien, vihreiden ja vasemmiston edustajat.
Kolmella ensimmäisellä puolueella on suuri enemmistö Pirkkalan valtuustossa. Kun nykyinen valtuusto päätti, että Suuppa-ratikka tehdään, mikäli mitään mullistavaa ei tapahdu, niin kyllähän rautahepo Suupalle porhaltaa kokoomuksen, demareiden ja vihreiden voimin.
Suuppa-ratikan voi suistaa kiskoiltaan ainoastaan Putin levittämällä sotaansa ja tuhoamalla maailman talouden tai perussuomalaiset torppaamalla hallituksessa valtionavun inhoamalleen kulkumuodolle.
TOINEN suuri puheenaihe Puskiaisten moottoritieoikaisu kirvoitti mielenkiintoisia kommentteja panelisteilta.
Pormestari Marko Jarva (kok.) kertoi kuulleensa valtion viranhaltijoilta, että tietä ei tehdä ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen.
Lempäälästä Pirkkalaan linjatun Valtatie 3:n oikaisuun kuuluvat olennaisena osana suuret yritysalueet, joita kaavoitetaan tien varsille.
Jarvan kilpasisko pormestarivaalissa Taru Tolvanen (sd) totesi, että vaikka Pirkkala nyt maakuntakaavan velvoittamana piirtää isoja yritysalueita Kurikkakallion maisemiin, niitä ei ole pakko toteuttaa. Tämä oli varmasti musiikkia paneelissa mukana olleiden ns. LemPi-metsän suojelijoiden korville.
Toisaalta kaavoitettavien yritysalueiden toteutus ei ole nykypäättäjistä kiinni. Ne ovat siellä 10-20 vuoden horisontissa.
Pirkkalaisen vaalikoneessa ehdokkaista yllättävän iso osa, jättienemmistö, ei pitänyt Puskiaisten oikaisua tarpeellisena. Se on ymmärrettävää vaalien alla.
KAIKKI panelistit olivat pormestariehdokkaita. Pirkkalassa pormestarimalli on sellainen, että pormestaria ei tarvitse valita suurimmasta puolueesta, kuten Tampereella tehdään.
Pirkkalassa valtuusto kokoontuu vaalien jälkeen ja päättää tarvittaessa äänestäen, kuka on Pirkkalan seuraava pormestari.
Pormestarin täytyy saada taakseen valtuuston enemmistö eli 22 valtuutettua.
Katsotaanpa kenellä on siihen mahdollisuuksia.
Nykyinen pormestari Marko Jarva on suosikki. Kokoomuksella on nykyisessä 43 jäsenen valtuustossa 15 edustajaa. Tämän lisäksi sen tarvitsisi seitsemän muun valtuutetun tuen, mikäli oma kannatus pitää.
SDP:llä on nykyvaltuustossa 10 paikkaa, perussuomalaisilla kuusi, vihreillä viisi, keskustalla neljä, kristillisillä kaksi ja vasemmistolla yksi.
Kyllähän siihen toki jää saumaa pormestaripaikkaan demarien Taru Tolvaselle, mikäli se Hesarin ennakoima jytky aaltoilisi demareille Pirkkalaan hyvää ja Tolvanen saisi taakseen yhteistyökumppaneita.
Avainasemassa on vihreiden, keskustan ja perussuomalaisten vaalimenestys Pirkkalassa.
On ollut aikoja, jolloin keskustan Raili Naskali ja ja perussuomalaisten Armi Kärki johtivat valtuutettunsa demaripormestariksi valitun Helena Rissasen taakse. Nykyinen perussuomalaiset on selkeä oikeistopuolue, joten nyt on vaikeaa. Mutta montako valtuutettua perussuomalaiset saavat tällä kertaa Pirkkalassa? Vuotaako duunarikannatusta demareille?
Pirkkala oli aikanaan Suomen vihrein kunta. Nyt vihreät on valtakunnallisesti hiukan huonossa hapessa, mutta ehkä suunta on ylöspäin. Vetoaako vihreys taas Pirkkalassa?
Vasemmiston pitkäaikainen kansanedustaja Mikko Kuoppa päätti valtuustouransa täytettyään 80 vuotta. Saako puolue nyt edes yhtä valtuutettua?
Valtuuston jättävien joukossa ovat konkareista myös demarien Risto Koivisto ja kokoomuksen Antero Saksala, Pirkkalan ja Pirkanmaan politiikan pitkäaikainen vahva kaksikko.
Yhtään ns. kohuehdokasta tai varmaa uutta ääniharavaa ei ehdokkaiden joukossa ole. Löytyykö silti mustia hevosia vaikkapa järjestötaustaisista ehdokkaista?
PIRKKALAN kuntavaaleissa on monta mielenkiintoista asiaa seurattavana. Vaaleihin käydään vahvoista valtakunnallisista hallitus oppositio -asetelmista, mikä tuo niihin vahvan mausteensa paikallisuuden ohi.