Kaupunkiseudun suunnitelmat hyväksyttiin Pirkkalan valtuustossa – jokainen kunta ei voi saada kaikkea haluamaansa

Seutujohtaja Päivi Nurminen esitteli tuoreimman MAL-sopimuksen Pirkkalan valtuustolle, joka hyväksyi sen.
PIRKKALAN valtuustossa käytiin maanantaina perustavanlaatuista keskustelua kaupunkiseudun kehittymisestä versus Pirkkalan oma toiveiden tynnyri.

Valtuutetut saivat huomata, kuinka puolen miljoonan asukkaan kaupunkiseudulla on tehtävä kompromisseja ja tavoitteita asetetaan jopa 20 vuoden päähän eteenpäin.

Kyse oli Tampereen kaupunkiseudun ja valtion välisen MAL-sopimuksen hyväksymisestä. Sopimukseen on kirjattu isoja linjoja siitä, kuinka kaupunkiseudulla kaavoitetaan asumista, elinkeinoalueita ja liikennettä.

Kärkeen nousi ratikka, mutta myös asumisesta ja yritysalueiden suunnittelusta väännettiin.

Ensi alkuun on todettava, että vaikka keskustelu oli pitkä ja kritiikkiä tuli seudun suunnitelmille, Pirkkalan päättäjistä valtaosa hyväksyy ne ja ymmärtää Pirkkalan roolin. Tuo rooli määräytyy pitkälti sijainnin perusteella. Pirkkala sijaitsee aivan Tampereen seudun parhaalla kasvualueella ja ytimessä. Se tuo runsaasti etuja asukkaille. Samaan aikaan ei voi olettaa, kuten jotkut tuntuivat kokouksessa ajattelevan, että Pirkkala voisi sulkea rajojaan ja siirtää tiettyjä alueellisia velvoitteita muulle taholle.

Kriitikot vastustivat aikanaan hurjasti seudun keskuspuhdistamon sijoittamista Pirkkalaan. Rakentamisen aikaisilla arseenihaitoilla peloteltiin. Tampere otti laitoksen Sulkavuoreen. Kun tehokas puhdistamo pian käynnistyy, todetaan Pirkkalassakin sen oleva upea, ympäristöä parantava hanke, joka tuo verotuloja sijaintikuntaansa.

Ratikan lisäksi monelle on Puskiaisten tie iso kipukohta. Sen varteen MAL-sopimuksessa tavoitellaan elinkeinoalueita.
Seutuhallituksessa istuva vihreiden Sirpa Repo sanoi, että tuo linjaus on vain otettava vastaan, kun elinkeinoalueita suunnitellaan sopimuksessa muuallekin. Repo totesi silti vastustavansa itse tien tekoa.