Anitta Asunta-Plane työskenteli ranskalaisessa muotimaailmassa, kunnes elämä vei suomalaisiin järvimaisemiin: ”Ehkä kun on lähtenyt Suomesta, niin kaipaa sitä rauhallisuutta”

Ranskalaisten rakastamaan rakutaiteeseen pääsee nyt tutustumaan Galleria 2:ssa.

Anitta Asunta-Plane Pirkkalassa elokuussa auenneessa näyttelyssä esillä on esimerkiksi taitelijan rakupoltossa viimeistelemiä käyttöesineitä.

PIRKKALAN Galleria 2:ssa aukesi elokuussa näyttely, jossa on esillä Anitta Asunta-Planen rakutaidetta. Asunta-Plane vietti 35 vuotta elämästään Ranskassa, mutta muutti vakituisesti keskisuomalaiseen Muuramen kuntaan kuusi vuotta sitten.

Asunta-Planen kuljetti takaisin Suomeen innostus rakutaidekeramiikkaa kohtaan. Rakupoltolla tarkoitetaan menetelmää, jossa keramiikkaesineet viimeistellään korkeassa lämpötilassa polttamalla. Polton lopussa työ nostetaan tulikuumana metalliastiaan sahanpuruun tai sanomalehteen ja tukehdutetaan nopeasti kannella.

Intohimon siemenet rakutaidetta kohtaan kylvettiin Ranskassa.

”Raku oli tosi tykättyä siellä. Ei Suomessa ole välttämättä sellaista”, hän kuvaa.

Ennen rakutaideinnostusta Asunta-Plane työskenteli vaatesuunnittelijana. Hän on elämänsä aikana ehtinyt tekemään töitä esimerkiksi Louis Féraud -muotitalolle.

”Se on täysin erilainen ympäristö. Ehkä kun on lähtenyt Suomesta, niin kaipaa sitä rauhallisuutta”, hän kuvaa tekemäänsä mullistavaa elämänmuutosta.

Asunta-Planen työt ovat uniikkikappaleita. Alkumateriaaleja niiden lasitteisiin löytyy keskisuomalaisen taiteilijan lähiluonnosta.

ANITTA Asunta-Planen töissä keskisuomalaisen luonnon vaikutteet yhdistyvät Ranskassa vietettyihin vuosiin. Ranskalaisuus näkyy esimerkiksi taiteilijan töiden koristeellisissa pinnoissa.

”Harvoin on ihan sileä pinta. Keksin aina jotakin siihen”, hän kertoo.

Keskisuomalaisen luonnon vaikutukset tulevat esiin Asunta-Planen töiden materiaaleissa ja aiheissa, joissa vilahtelee esimerkiksi lintuja ja kukkia. Töiden lasitusten alkumateriaaleja voi löytyä myös kodin lähistöltä.

 ”Teen aina lasitteet itse, luonnonmateriaaleista: oksideista, raudasta, kuparista, sinkistä, tinasta, manganeesista, koboltista”, Asunta-Plane sanoo. Rautaoksidia ja -sulfaattia taiteilija kertoo löytyvän esimerkiksi läheisestä Muuratjärvestä.

RAKUPOLTOSSA työt viimeistellään liki tuhannen asteen lämpötilassa. Kun tuli tukahdutetaan, lasiin tulee kuvioita ja halkeamia. Tätä työvaihetta taiteilija ei voi itse hallita, mikä on Asunta-Planen mukaan osa rakupolton viehätystä.

”Sitä ei voi kontrolloida. Kun itse kuvittelee, että työstä tulee vihreänsävyinen, siitä saattaa tulla kuparinruskea”, hän kertoo.

Menetelmän arvaamattomuuden takia ensireaktiona saattaa olla tunne epäonnistumisesta.

”Aluksi voi olla hirveän pettynyt, kun työ ei ole sellainen kuin on halunnut. Joku voi kuitenkin sanoa, että ’tuo on aivan ihana’, vaikka itse on ajatellut toista.”

Anitta Asunta-Planen rakutaidekeramiikkanäyttely ”Oh Là Là” Pirkkalan Galleria 2:ssa (Suupantori 2) 15.8–9.9. Avoinna ma–pe klo 10–19, 1.9. alkaen myös la 10–15. Anitta Asunta-Plane on kertomassa töistään 29.8. Galleria 2:ssa klo 17–19.30 osana Meidän Pirkkala -päivää.