Säästöpankit petrasivat merkittävästi tulostaan

Aito Säästöpankki ja Säästöpankki Sinetti ovat historiallisessa tuloskunnossa. Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla toimiva miljardipankki Aito Säästöpankki takoi tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 11,5 miljoonan euron tuloksen. Orivedellä, Ylöjärvellä sekä Keski-Suomessa Jämsässä ja Muuramessa operoivan Säästöpankki Sinetin liikevoitto kipusi 2,47 miljoonaan euroon, mikä on liki 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

JO kolmessa maakunnassa toimiva Aito Säästöpankki on rajussa vauhdissa. Sen siivittämänä pirkanmaalaislähtöinen pankki aloittaa vuoden loppupuolella Varsinais-Suomen valtaamisen Turussa avattavan konttorin voimin.

Ensimmäisen puolivuotiskauden tunnusluvut ovat komeat. Tulosta on kertynyt 11,5 miljoonaa euroa, vakavaraisuusprosentti on noussut 24,41:een, asiakasmäärä on lisääntynyt 1 800:lla sekä asuntoluottokanta on kasvanut 1,4 prosentilla ja yritysluottokanta 7 prosentilla. Korkokate kasvoi lähes 22 prosenttia.

– Aito Säästöpankilla menee kaikilla mittareilla tarkasteltuna varsin hyvin. Saavutukset on tulosta vuodesta 2020 lähtien tekemistämme liiketoimintaamme kasvattaneista ja tuloksentekokykyämme vahvistaneista ratkaisuista. Olemme myönteisesti kehittyvä, uskottava, vakavarainen ja luotettava pankkikumppani niin henkilö- kuin yritysasiakkaillekin, toimitusjohtaja Pirkko Ahonen iloitsee.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että Aito Säästöpankin strategia toimii. Pankki laajentaa reviiriään. Seuraavana on vuorossa säästöpankkiaatteen syntyjuuret eli Turun seutu. Kuva: Matti Pulkkinen

Aito Säästöpankin tulos kipusi alkuvuoden aikana 11,5 miljoonaan euroon, kun se vuoden 2023 kuuden ensimmäisen aikana muodostui 9,5 miljoonaksi euroksi.

Korkokate parani vertailukauden 15,2 miljoonasta eurosta 18,5 miljoonaan euroon.

Vakavaraisuus vahvistui 24,41 prosenttiin, kun se vuosi sitten oli 23,89 prosenttia.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana pankki sai lähes 1 800 uutta asiakasta, kun vuosi sitten uusien asiakkaiden määrä oli 1 250. Kokonaisasiakasmäärä on nyt 72 057.

– Aito Säästöpankin luottokanta kehittyi alkuvuoden aikana positiivisesti. Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta henkilöasiakkaiden asuntolainakanta kasvoi yleistä markkinakehitystä nopeammin eli 1,4 prosenttia, Ahonen kertoo.

Tase oli kesäkuun lopussa 1,36 miljardia euroa.

Etelä-Pohjanmaalle rantautuminen näkyy tuloksissa. Yritysasiakkaiden luottokanta kasvoi seitsemän prosenttia.

– Yritysluottokannan kehitys oli erityisen vahvaa Etelä-Pohjanmaalla, mikä kertoo yritysasiakasliiketoimintaan tehtyjen panostusten sekä Ylihärmän Säästöpankin vuonna 2022 tapahtuneen yhdistymisen onnistumisesta, Ahonen päättelee.

Entäpä loppuvuosi?

– Aito Säästöpankki tähtää positiiviseen loppuvuoteen. Pitkään haastavana jatkuneesta taloustilanteessa huolimatta pankin asiakasliiketoiminta on kannattavaa, tuloskunto hyvä sekä luottokanta terve. Kuluttajien ostovoima on kääntynyt kasvuun, ja sen uskotaan voimistuvan edelleen. Kuluttajien luottamuksen vahvistuminen heijastuu myös asuntomarkkinoille, kääntäen kauppamäärät kasvuun. Myös korkojen lasku tuo piristystä paitsi asuntomarkkinoille, myös Suomen talouteen, Ahonen listaa.

SÄÄSTÖPANKKI Sinetti kuvaa ensimmäisen vuosipuoliskonsa tulosta erinomaiseksi.
Toimitusjohtaja Hannu Syvänen pitää tärkeänä, että niin henkilö- kuin yritysasiakaskanta kehittyvät positiivisesti. Kuva: Säästöpankki Sinetti

Toimitusjohtaja Hannu Syvänen sanoo, että talouden epävarmuudesta huolimatta pankin asiakasliiketoiminta kehittyi erittäin vahvasti ja vaakavaraisuus vahvistui entisestään alkuvuoden aikana kivuten jo 23,36 prosentin tasoll

– Tämän vuoden ensimmäinen vuosipuolisko on ollut meille erinomainen. Pankki on paremmassa iskussa kuin milloinkaan ennen. Olemme onnistuneet vaikeassa markkinassa monella eri osa-alueella ja olemme uineet jopa vastavirtaan. Suurin kiitos kuluneesta kaudesta kuuluu asiakkaillemme ja sitoutuneelle henkilöstöllemme, Syvänen pohtii.

Vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Säästöpankki Sinetin liikevoitto kipusi 2,47 miljoonan euron tasolle, mikä on lähes 67 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Henkilö- ja yritysasiakaskanta kehittyivät positiivisesti. Pankki sai alkuvuoden aikana lähes 450 uutta asiakasta.

Luotonanto kehittyi erityisesti henkilöasiakkaiden puolella, sillä asuntoluottokanta on kasvanut 4,2 prosenttia viime vuoden takaiseen tilanteeseen nähden.

Syvänen iloitsee, että Säästöpankki Sinetti on onnistunut kasvattamaan luottokantaansa markkinoiden yleistä kehitystä vastaan. Suomen Pankin ylläpitämän taulukon mukaan kotitalouksien asuntolainamäärä on supistunut alkuvuoden aikana.

Entäpä vuoden toinen puolisko? Syväsen mukaan Säästöpankki Sinetissä odotetaan kasvu-uran jatkumista.

– Taantuma alkaa olla ohi, korot ovat laskussa, inflaatio on alkanut helpottaa ja kokonaisuutena Suomen talous on kääntynyt kasvuun, Syvänen listaa.

– Kuluttajien luottamus on kuitenkin edelleen vaisua, mutta se piristyy taantuman väistyessä ja talouden noustessa plussakasvuun. Säästöpankkiryhmän uuden strategian mukaisesti jatkamme satsauksia parhaaseen asiakaskokemukseen sekä liiketoiminnan kasvuun, Syvänen miettii.