SATAKUNNAN lennostossa Pirkkalassa on tullut mahdolliseksi käydä metsästystutkintoon valmentava kurssi ja suorittaa metsästystutkinto. Aloite tuli kantahenkilökunnalta ja varusmiestoimikunta otti asiasta kopin.
Puolustusvoimissa järjestetään erilaisia vapaaehtoisia kursseja varusmiespalveluksen aikana, mutta nyt syksyllä järjestetty koulutus oli ensimmäinen Satakunnan Lennostossa.
Toiminnanohjaaja Timo Viitanen Lempäälän seudun riistanhoitoyhdistyksestä huolehti ylivääpeli, yhteysupseeri Janne Jytilän kanssa, että päivämäärät saatiin sovitettua tiiviin koulutusohjelman sisään.
Palvelustehtävät ovat puolustusvoimissa aina etusijalla. Haasteita toivat sotaharjoitukset, metsäkeikat , vartiovuorot ja lisänä vielä varuskuntaa syksyllä kurittanut adenovirusepidemia. Hyvällä yhteistyöllä asiat saatiin rullaamaan ja kokemusta tuli kaikille osapuolille. Metsästyksen todettiin tukevan maapuolustusta.
Halukkuutta suorittaa metsästystutkinto palvelusaikana on selvitetty lennostossa. Jokaisesta saapumiserästä löytyy arviolta noin 20 metsästystutkinnosta kiinnostunutta.
USEAMMALLA syksyn kurssille lennostossa osallistuneella oli taustaa retkeilystä ja kalastuksesta.
Sastamalasta kotoisin oleva Sami Mäkipää on siviilissä diplomi-insinööri ja toimi varusmiesaikana tutkijana armeijan tutkimuskeskuksessa.
Samin isoisä ja isä harrastavat metsästystä ja Sami ollut mukana ajomiehenä hirvijahdissa, joten on luonnollista, että myös Sami jatkaa perinnettä.
Tamperelainen lentosotamies Into Karppi oli kiinnostunut jo aiemmin metsästystutkinnon suorittamisesta ja kun tilaisuus tuli, hän ilmoittautui mukaan.
Uistinkalastus on hänelle tuttua ja mahdollisuus myös metsästää tulee mahdolliseksi lähitulevaisuudessa. Lähivuodet vievät miehen opiskelemaan kvanttiteknologiaa pääkaupunkiseudulle.
Alikersantti Helmi Tuohioja Kylmäkoskelta lueskeli vaarilta saamaansa metsästäjätutkinnon opasta ja teki netissä olevia harjoitustehtäviä. Tenttipäivänä iski väijyvuoro, joten tutkinto tulee mahdolliseksi alkuvuodesta.
Nykyinen varusmiestoimikunta lupasi antaa viestikapulan ohjeineen seuraaville saapumiserille, joita on kaksi vuodessa.
JOKAINEN yksilö antaa oman osaamisensa toimiessaan osana ryhmää, oli kyseessä armeijan yksikkö tai metsästysseura, painotti ylivääpeli Janne Jytilä.
”Toki eräily on myös maanpuolustuksellinen asia. Luonnossa liikkuminen, suunnistus, selviytyminen erilaissa olosuhteissa eri vuoden aikoina ja turvallinen aseenkäsittely ovat perusasioita varusmieskoulutuksessa ja ovat tukena myös myöhemmällä metsästäjäpolulla.”
”Mielessäni on itsellänikin istua koulunpenkille kevään kurssilla ja suorittaa metsästystutkinto”, Jytilä sanoi.
Koulutus ja tentit järjestettiin palvelukseen oheen sopivina päivinä iltaisin. Seuraava kurssi ja tutkinto järjestettäneen maaliskuussa 2025 varusmiehille ja kantahenkilökunnalle yhdessä.
Kouluttajien kokemus on, että tutkintoon valmentavan kurssin läpikäyneiden läpäisyprosentti on hyvin korkea.
”Aivan nuorimpien osalta tuskaa tuottaa käsitteiden ymmärtäminen. Mikä on maanomistaja, mikä on metsästysoikeuden haltija ja mikä metsästyslupa? Toinen kaikille yhtä hankala on lajitunnistusosio”, kertoo Lempäälän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, tutkintokouluttaja Juha Ohralahti.
Koulutus valmentaa metsästäjätutkintoon. Kurssi on tarkoitettu metsästäjäksi aikoville ja sopii myös kertauskurssiksi kokeneelle metsästäjälle.
Pekka Peltonen, teksti ja kuvat
Kirjoittaja on riistamestari, tutkintokouluttaja ja toimittaja
Juttua päivitetty pe 3.1. 2025. Lisätty toimitukseen saapunut tieto, että Länsi-Uudenmaan riistanhoitoyhdistys on pitänyt vastaavia kursseja Uudenmaan prikaatissa. Satakunnan lennostossa pidettävät kurssit eivät siis ole ensimmäisiä koko maassa, vaikka juttumme alkuperäisessä otsikossa niin arveltiin.