Dritan Mullai avasi Pirkkalaan ravintolan, jossa myydään lounasta monista muista paikoista poikkeavalla tavalla – ”Reilua sekä asiakkaalle että kauppiaalle”

Partolan Bauhausin yhteyteen aukesi kesäkuussa Bauhaus Bistro, joka näyttää jo löytäneen kanta-asiakkaansa.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on bauhaus-bistro-dritan-keittio-kuva-sebastian-stenvall-1024x681.jpg
Bauhaus Bistron yrittäjänä toimivan Dritan Mullain käsissä pizzat valmistuvat rivakasti. Arkipäivisin ravintolassa myydään lounasta kilohinnalla.
”ONKO sama pizza vai eri pizza?” ravintoloitsija Dritan Mullai huikkaa kesken haastatteluhetken Teemu Leivoselle.

Ruokaa tilaamaan saapuneen Leivosen ja Mullain käymän keskustelun perusteella Pirkkalan Bauhausiin auennut Bauhaus Bistro vaikuttaa jo saaneen vakioasiakkaansa. Kesäkuussa avautuneessa ravintolassa myydään itse leivottujen kahvilatuotteiden lisäksi esimerkiksi pizzaa ja kebabia, mutta tärkein vetonaula on kilohinnalla kaupattava lounas.

”En yritä tehdä vain lounasta vaan kotiruokalounasta. Se on päivittäin vaihtuva eli joka päivä on eri ruoka. Viikon lista on aina sama”, Mullai kertoo.

Ravintoloitsija Dritan Mullai (vas.) ehdotti yhteiskuvaa ravintolaan asioimaan saapuneelle Teemu Leivoselle.
BAUHAUS Bistrossa lounasannokset punnitaan ja niistä maksetaan painon mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vähempiruokaisten lounasruokailu tulee huokeammaksi.

”Asiakkaat ovat toivoneet sitä. Täällä on paljon työntekijöitä, jotka ovat naisia. He eivät ole valmiita maksamaan kiinteää hintaa”, Mullai puntaroi punnittavan lounaan etuja.

Yrittäjä kuvaa systeemiä hyväksi kaikille, vaikka lounaiden punnitseminen yksitellen vie ravintoloitsijan aikaa ja kysyy näppäryyttä.

”Se aiheuttaa pikkuisen hidastumista, mutta on reilua sekä asiakkaalle että kauppiaalle”, hän kertoo.

Toinen punnitsemisen etu liittyy poisheitettävän ruoan määrän vähenemiseen.

”Ei tule yhtään hävikkiä. Meillä on ollut monta paikkaa, mutta koskaan ei ole tullut näin vähän roskaa.”

Bauhaus Bistrossa lounasannokset punnitaan vaa’alla. Ravintoloitsija Mullain mukaan tyypillisen annoksen hinta asettuu 5–7 euron väliin.
YLI kolmekymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Dritan Mullai on tottunut tekemään ympäripyöreitä työpäiviä. 2000-luvun taitteessa hän pyöritti kahta ravintolaa, joista toinen sijaitsi Kangasalla ja toinen Porissa. Se kävi liian työlääksi, mutta työsarkaa riittää yhdessäkin ravintolassa.

Bauhaus Bistron aukioloajat noudattelevat kaupan aukioloaikoja. Mullai avaa ravintolan ovet virallisesti aamuyhdeksältä ja sulkee iltaseitsemältä, jotta aikaa jää myös siivoamiseen. Ravintola on auki joka päivä, joten yksinyrittäjällä on paljon tehtävää.

”Mieluummin teen ilmaiseksi töitä kuin istun ilmaiseksi kotona. Luonne ei anna periksi sohvan nurkassa nököttämistä”, hän kuvaa.

Rikastumisesta Mullai ei haaveile. Tärkeintä on, että työnteolla pärjää.

”Ne jotka tekevät töitä elävät paljon paremmin kuin ne, jotka eivät tee töitä.”