Suomalaiset rakastavat ja vihaavat Cooperin testiä, koska se on armotonta rääkkiä

Kirjoittaja Sebastian Stenvall on toimittaja, joka inhoaa lenkkeilyä mutta rakastaa Cooper-tuloksensa muistelua.
EIPÄ tiennyt eversti Kenneth H. Cooper, mitä laittoi alulle. 1960-luvulla hän kehitti Yhdysvaltain ilmavoimien käyttöön itsensä mukaan nimetyn kuntotestin, joka tulisi pysymään hengissä pidempään kuin sen synnyttänyt kylmä sota.

Mainosmaakarit lupaavat usein uutuustuotteiden olevan suomalaiseen makuun. Sotaisista yhdysvaltalaisjuuristaan huolimatta suomalaisen maun ytimeen on iskostunut Cooperin testi.

Suomen kouluissa ja asevoimissa on asetettu kellot mittaamaan kahdentoista minuutin kulumista jo puolen vuosisadan ajan. Missään muualla maailmassa juoksurataa ei ole kierretty samanlaisella tarmolla.

KOTIMAISEN kirjallisuuden historia on täynnä myyttisiä kuvauksia työstä. Jussi Koskela kuokki Väinö Linnan Täällä Pohjantähden -trilogiassa ilotta hedelmätöntä suota, kun taas Kalle Päätalon koko tuotanto rakentuu sairaalloisen raatamisen varaan.

Päätalon tuotannon huippuhetkiä ovat rakoilla ja känsillä kuorrutetut kuvaukset metsäsavotoilta ja tukinuitoista. Kirjailija kuorii eli parkkaa pöllejä niin raivokkaasti, että hän kohoaa kruunaamattomaksi ”parkkuulanssien kuninkaaksi”.

COOPERIN testi on mondomattojen ja sepelikenttien vastine kirjallisuuden työnkuvauksille ja raatamisen ylistykselle. Ehkä siksi siitä on tullut täällä suositumpi kuin missään muualla.

Kahdentoista minuutin juoksutesti on armotonta rääkkiä, jonka päätteeksi heittäydytään voimattomina maahan. Se on verenmaun ja raivokkaan suorittamisen oodi – ankara suo, jonka juoksija yrittää Koskelan Jussin tavoin taltuttaa.

PARKKUULANSSEILLA verrattomalla vauhdilla puita kuorinut Kalle Päätalo muisti mainita nuoruuden saavutuksensa vielä ikämiehenäkin, vaikka sittemmin hän oli kohonnut koko valtakunnan tuntemaksi kirjailijaksi ja Tampereen verokuninkaaksi.

Samanlaista ylpeyttä liitetään takavuosien Cooper-tuloksiin. Koulu- ja armeijavuosien juoksukuninkaat muistelevat suorituksiaan hartaasti, ja nykynuorison juoksukyvyttömyydelle naureskellaan keskustelupalstoilla sekä kommenttikentissä.

Likipitäen kaikilla on käsitys siitä, millainen metrimäärä on Cooperin testissä juhlinnan arvoinen. Tulosten vaivaton vertailtavuus lienee toinen selitys juoksutestin suosioon. Raadannan jo kerran selvittäneet saavat ikuisen oikeuden arvioida uusien sukupolvien suorituksia.

OLEN itsekin langennut Cooper-leveilyn ansaan. Eräällä kerralla koululaisten Cooper-testi juostiin Pirkkahallissa. Annoin kaikkeni ja se riitti noin 2600 metrin suoritukseen, mikä oli kaltaiselleni kirjapojalle suunnaton työvoitto ja ennätyslukema.

Metrimäärän voi satunnaisessa keskustelussa lipsauttaa yhä ilmoille pientä ylpeyttä tuntien. Ei verraton suoritus, mutta aivan kelvollinen kuitenkin.

Pirkkahallin juoksurata on kuitenkin normaalin ratakierroksen sijaan 300 metriä pitkä. Sitä opettaja ei tiennyt tai ottanut huomioon. Tulokset laskettiin niin kuin kierros olisi ollut 400 metrin mittainen.

Sen olen yleensä jättänyt mainitsematta.