Sukkahousumies vilahti ohitse miltei ääntä nopeammin, ja siihen loppui pyöräilyni

Kirjoittaja Arto Köykkä on entinen Pirkkalan pappi, joka kirjoittaa näkövinkkeleitä vaihdellen.

EDELLINEN polkupyöräni oli kadonnut ennakkoperintönä etelän kaupunkeihin, ja piti hankkia uusi. Kokosivumainoksessa esiteltiin tarjouspyörää, joka tuntui sopivan minulle. Se vastasi kaipaamaani rauhallista, elämän leppoistamiseen sopivaa pyörämallia. Jos olisi kiire, menisin edelleen autolla.

Hitaassa ajamisessa on sekin hyvä puoli, ettei tarvitse kypärää. Jos hölkkävauhdissa ei pysy pystyssä ilman törmäilyjä, on parasta olla ajamatta kaksipyöräisellä ollenkaan. Tunnelma vaatii, että olen avopäin, vaikka joku turvapainotteinen huolehtija kuinka paheksuisi minua. Pyöräilyn pitää olla luonnollista elämää, ja siksi en käytä siinä kuulokkeitakaan. Jos hetkellisesti tarvitsen musiikkia, saan päänsisäisen korvamatoni soittamaan Neil Youngin laulua Rockin’ in the Free World.

NÄILLÄ suunnitelmilla menin kauppaan ostamaan tarjouspyörää. Sen vieressä oli varsin samannäköinen, mutta melkoisesti kalliimpi pyörä. Kyselin myyjältä, mikä erotti sen halvemmasta kaveristaan. Kohta kohdalta hän selitti, että kaikki osat olivat parempaa laatua: rattaat, polkimet ja vaihteet. Jopa rungoissa oli eroa, vaikka ulkonäöstä sitä ei voinut havaita.

Myyjää kuunneltuani valitsin kalliimman. Hyvään laatuun liittyvä korkeampi hinta arveluttaa kassalla, mutta jo kotona harmitus häviää. On mukavaa katsella ostostaan, josta tietää, että se on kunnollista tavaraa.

Liikenne oli muuttunut julmemmaksi. Mietin, johtuiko se Helsingin läheisyydestä.
HYPPÄSIN kotona pyörän päälle. Ensimmäiseksi kävin Suupalla, ja se ajelu sujui hyvin. Ajoin Perkiöntietä ja käännyin Ratsutilantielle. Ollilan pellon kohdalla pysähdyin katsomaan hevosia.

Partolassa käynti oli jo vaikeampaa, vaikka koko matka oli pyörätietä eikä autoja tarvinnut pelätä. Liikenne oli muuttunut julmemmaksi. Mietin, johtuiko se Helsingin läheisyydestä. Pyöräilijät viuhahtivat ohi sellaista menoa, että minä melkein huusin niiden perään, mikseivät olleet lähteneet aiemmin, kun oli tuollainen kiire.

PARTOLAN reissun jälkeen teki mieleni ajella pitemmälle. Valitsin toisen suunnan ja otin tavoitteeksi nokialaisen kesäkahvilan.

Vanhalla Rajasalmen sillalla kaikesta tuli loppu. Joku sukkahousumies vilahti varoittamatta ohitseni suunnilleen ääntä nopeammin. Melkein hipaisi minua. Tajusin, ettei hidas, avopäinen ja vapaa ihminen sovi tähän maailmaan.

Siihen tyssäsi pyöräilyni, ja nyt laatuhankintani nojailee toimettomana keittiön ikkunan alla seinälautoja vasten. Siinä on kestävät rattaat, polkimet ja vaihteet.