Pirkkalaan suunnitellut raitiotiepysäkit saivat nimet – yhdestä yhdyskuntalautakunta oli eri mieltä äänestäjien kanssa

Pirkkalaan mahdollisesti rakennettavan raitiotien pysäkkien nimet ovat Partola, Pakkalankulma, Killo, Haikka ja Pirkkala.

Näihin maisemiin Pakkalankulmalla on määrä rakentaa Kalliomäen koulukeskus. Sen eteen suunnitellun raitiovaunupysäkin nimi vaihtui Pirkkalan yhdyskuntalautakunnassa Pereestä Pakkalankulmaksi.
PIRKKALAAN kaavaillun raitiotien pysäkkien nimet päätettiin tänä tiistaina kunnan yhdyskuntalautakunnassa. Raitiotiepysäkkien nimiksi valikoituivat Partola, Pakkalankulma, Killo, Haikka ja Pirkkala.

Raitiotiepysäkkien nimistä järjestettiin aikaisemmin avoin kysely. Siinä tarjotuista nimiehdotuksissa päättivät Pirkkalassa viranhaltijat, ja myös Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse antoi mielipiteensä pysäkkinimiin.

Tampereen Ratikan sivuilla olleessa verkkokyselyssä nimivaihtoehdoista äänesti 2447 vastaajaa.

”Olemme todella tyytyväisiä runsaaseen vastaajamäärään. Ihmiset selvästi kokivat asian tärkeäksi ja halusivat kertoa mielipiteensä Ratikan pysäkkinimiin. Kunnat myös halusivat kunnioittaa tulevien Ratikan käyttäjien näkemystä”, Tampereen Raitiotie Oy:n kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuominen kertoo tiedotteessa.

LOPULLISESTI nimistä päättänyt Pirkkalan yhdyskuntalautakunta yhtyi verkkoäänestyksen tuloksiin kaikkien paitsi yhden pysäkin kohdalla. Mielipiteitä jakoi Pakkalankulmaksi lautakunnassa muuttunut pysäkki, joka valmistuisi alueelle kaavaillun Kalliomäen koulukeskuksen viereen. Tämän pysäkin nimisuosikki oli vastaajien keskuudessa Pere. Se sai yleisön äänistä noin puolet.

Pirkkalan yhdyskuntalautakunnan mielestä Pere ei kuitenkaan kuvaa maantieteellisesti pysäkin sijaintia. Sen lisäksi lautakunta huomioi, että mahdollisen raitiotien toteutuessa myös varsinaiselle Pereen alueelle tullaan todennäköisesti järjestämään joukkoliikennettä. Tällöin linjastosta voisi tulla käyttäjien kannalta epäselvä.

Nimeksi päätetyn Pakkalankulman nappaama äänimäärä oli noin 30 prosenttia.

Raitiovaunulle on suunniteltu Pirkkalaan viisi pysäkkiä: Pirkkala (11), Haikka (10), Killo (9), Pakkalankulma (8) ja Partola (7). Pysäkkien määrää tai paikkoja ei aiota enää vaihtaa. Kuva: Tampereen Ratikka
NIMIÄÄNESTYKSESSÄ tasainen taisto käytiin Kurikantien risteykseen lähelle Teboilia kaavaillun pysäkin nimestä. Vaihtoehdoista suosituimmaksi nousi Haikka, kun Nyssen nimisuositus Kurikka joutui tyytymään hieman pienempään ääniosuuteen. Pysäkin lopullinen nimi on äänestyksen tuloksen mukaisesti Haikka.

Myös kuntakeskuksen pysäkin nimi jakoi mielipiteitä. Pisimmän korren veti hieman yli 40 prosentin äänimäärällä Pirkkala, kun taas Suuppa ja Pirkkalan keskusta keräsivät molemmat noin 30 prosentin ääniosuudet. Valmiiden nimiehdotusten ulkopuolelta äänestyksessä yllätti Boston/Bostoni, joka sai kymmenen ääntä. Toteutuessaan kuntakeskuksen pysäkki tultaisiin kuitenkin tuntemaan Pirkkalana.

TAVOITTEENA on, että Pirkkala-Linnainmaa-raitiotien rakentamisesta, rakentamisen laajuudesta ja mahdollisesta vaiheittain toteuttamisesta päätetään Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan valtuustoissa tämän vuoden lokakuussa.