Täyttävätkö Kalliomäen koulu, senioritalo, kirjasto ja asuintalot tulevina vuosina Pakkalankulman pellon? Kaavaluonnos tulee nähtäville

Nuolialan kirjasto ja nuorisotila siirtymässä koulun yhteydestä nyt kaavoitettavalle alueelle, puoli kilometriä nykyisestä paikasta Tampereelle päin.

PAKKALANKULMAN asuinalueen ja Kalliomäen välissä oleva peltoaukea saattaa alkaa rakentua jo muutaman vuoden kuluttua. Kaavaluonnos esittää alueelle asuintaloja, kirjaston ja nuorisotilan, palveluasumista sekä suurimpana hankkeena Kalliomäen koulun, joka saattaa olla toiminnassa jo vuonna 2027.

NAISTENMATKANTIEN varressa Pakkalankulmalla sijaitseva peltoaukea on kokemassa muodonmuutoksen lähivuosina. Pian nähtäville tuleva kaavaluonnos esittää alueelle isoa Kalliomäen kouluyksikköä, senioritaloa, kirjastoa ja pientaloja.

Peltoaukea saattaa saada ensimmäiset uudet rakennukset jo muutaman vuoden kuluttua.

PIRKKALALAISTEN silmä on tottunut tähän Pakkalankulman peltonäkymään. Kuvan oikeaan reunaan suunnitellaan nyt rakennettavaksi pientaloja ja alueelle ovat siirtymässä myös Nuolialan kirjasto ja nuorisotila. Kalliomäen koulun paikka on maisemassa kauempana vasemmalla.

Pirkkalan sivistystoimesta on todettu, että Kalliomäen koulun olisi hyvä olla käytössä vuonna 2027 Pirkkalan kasvavien tarpeiden takia. Koulu- ja varhaiskasvatustiloja voi tämän jälkeen lisätä vuosien mittaan tarpeen mukaan.

Asemakaavaluonnos osoittaa alueelle opetus- ja päiväkotitoiminnan (YO) korttelin, kaksi yleisten rakennusten (Y-1) tonttia, kolme autopaikkojen (LPA) tonttia, 25 asuinpientalotonttia (AO, AP), puistoaluetta sekä katualueet.

Havainnekuva kertoo kirjaston ja nuorisotilojen sijoittamisesta alueelle. Nyt Nuolialan koululla olevat kirjasto ja nuorisotila on määrä siirtää Kalliomäkeen.

Naistenmatkantien reunasta on varattu tontti myös senioritalolle.

”Koulu on kiireellisin prioriteetti kaavan valmistumista ajatellen”, toteaa kaavoittaja Santeri Kortelahti. Kaava-alueella tehdään tänä keväänä Kortelahden mukaan niin luonto- kuin arkeologiset selvitykset.

Alueen Pirkkalan puoleisella reunalla on muutamia pientaloja. Ne löytyvät Pirkkalan kartalta jo vuonna 1933 ja ovat kartassa nimeltään Kalliomäki, Ketola ja Vainio.

”Talot omistaa nykyisin Pirkkalan kunta. Sitä ei ole mietitty, säilyykö jokin niistä tai mikä on talojen kohtalo”, Kortemäki kertoo.

HAVAINNEKUVASSA on luonnosteltu Pakkalankulman mahdollista tulevaa maisemaa. Suurin kerrostalo Naistenmatkantien varressa voisi sisältää esimerkiksi palveluasumista tai palvella myös koulun laajennustonttina. Pieni rakennus sen vieressä mallaa uutta kirjasto-nuorisotilaa ja sen takana näkyvät vaiheittain vuosien varrella rakennettavat koulun ja varhaiskasvatuksen tilat. Ne on merkitty kuvaan vain mittakaavamielessä eikä koulun arkkitehtuurista tai rakennusten sijoittelusta voi vetää johtopäätöksiä lopullisesta ulkoasusta. Oikeassa reunassa asumista. Vieressä levennetty Naistenmatkantie ratikkapysäkkeineen.

Kaava mahdollistaa koulu- ja päiväkotirakentamista 24000 kerrosneliötä, yleisten rakennusten rakennusoikeutta 4500 neliötä ja asuinrakennusoikeutta yhteensä 6400 kerrosneliötä.

Kaavaluonnoksen mukaisella ratkaisulla alueen asukasmäärä lisääntyy laskennallisesti 25:n pientalon myötä noin 90 asukkaalla. Lisäksi Y-1 tonteille voi rakentua palvelu- tai erityisryhmäasumista n. 30-60 asukkaan verran.

Naistenmatkantien varteen merkittyjen kerrostalotonttien lopullinen luonne on vielä avoinna. Kyseeseen voi tulla toisen tontin osalta esimerkiksi koulutoimintojen laajennus tai palveluasuminen ja toisen osalta erityisryhmien asuminen tai tavanomainen asuminen.

Kaavatyö vie tyypillisesti noin vuoden, mikäli se ei törmää valituksiin. Kaavoittaja arvioi, että alueen katujen ja muun infran rakentamiseen menee noin vuosi siitä, kun kaava on hyväksytty. Tämän jälkeen voivat itse rakennukset lähteä nousemaan.

ALLA olevasta galleriasta voi klikata kaavahavainteet suuremmiksi kuviksi.