Kilpapyöräilykoulu vetää treenejään Pirkkalassa – pirkkalalaiset ovat saavuttaneet SM-menestystä junioreissa

Pirkkalalainen isä Mika Malm valmentaa, poika Leo on käynyt jo Hollannissa ajamassa.

IKAALISISSA asuva Samu-Nikolai Nummela ja pirkkalalainen Leo Malm treenaavat Tampereen Yrityksen kilpapyöräilykoulussa.

TAMPEREEN Yritys päätti keväällä järjestää tänä vuonna kilpapyöräilykoulun 10-16-vuotiaille ja nyt reilut kuukautta myöhemmin toiminnan aloittamisesta on pirkkalalainen valmennuspäällikkö Mika Malm tyytyväinen.

Kilparyhmä tarjoaa hyvät lähtökohdat myös jo kilpailukokemusta omaaville junioreille, ja ryhmän lisenssikuskit ajoivat edellisellä kaudella erinomaisia tuloksia. Pirkkalaan tuli kaudelta 2023 kolme kultamitalia maantiepyöräilyn ikäluokkien SM-kilpailusta.

”Meillä on käynyt harjoituksissa seitsemän poikaa ja neljä tyttöä. Ensikertalaisiakin on ja he ovat käyneet myös kilpailemassa. Viimeksi lauantaina meillä oli neljä osallistujaa Ulvilassa pidetyissä Ilpon Tempo -kisoissa”, Malm sanoo.

Suuria massoja ei kauden kolmannessa kilpailussa nähty. Eniten osallistujia eli 12 oli Malmin omassa sarjassa M40. Hän oli kolmas.

”Poikani Leo sijoittui toiseksi kolmen kilpailijan alle 13-vuotiaiden sarjassa. Minni Liinalaakso voitti sarjansa, Matias Kero oli kolmas ja Samu-Nikolai Nummela neljäs. Samu aloitti tänä keväänä ja on todella innostunut”, Mika Malm sanoo.

Ikaalisissa asuva Samu-Nikolai muistaa olleensa vain yhden kerran pois harjoituksista, niitä on ollut kymmenen kertaa.

”Ne olivat melko pian kilpailun jälkeen ja olin väsynyt. Aloitin, kun pyöräilyä harrastava isäni Mikko halusi seuraa. Ihan kivaa on ollut, sen suurempia tavoitteita ei ole”, Samu-Nikolai Nummela sanoo.

Leo Malm ei hänkään osaa mitään tavoitteita sanoa, mutta isä muistaa poikansa olleen jo 3-vuotiaana innostunut pyöräilystä.

”Hän ajoi lenkkiä talon ympäri ja tuuletti, kun kierros oli tehty. Viisivuotiaana hän halusi jo teille ja itsekin aloitin silloin pyöräilyn”, sanoo Kurikassa asuva Mika Malm.

Mika Malm on käynyt yhden valmentajakurssin.

”Pyöräily voi kuulostaa helpolta lajilta, mutta treenin pitää olla monipuolista. Monet lihakset joutuvat koville. Itse harrastan pyöräilyn lisäksi purjehdusta”, Mika Malm sanoo.

Kilpapyöräily kiehtoo Samu-Nikolai Nummelaa (vas.) ja Leo Malmia.

Leo voitti viime elokuussa junioreiden SM-kilpaluissa kolme kultaa U11-sarjassa, nyt sarjana on U13. Tänä vuonna junioreiden SM-mitalit ratkaistaan elokuussa Pomarkussa.

”Leo on kerran käynyt ulkomaillakin kilpailemassa. Viime vuonna hän oli Hollannin Assenissa sarjassaan 15:s noin 40 osallistujasta. Siellä pyöräily on iso laji”, Mika Malm selvittää.

”LASTEN harrastusten kustannusten noususta on ollut paljon puhetta viime vuosina. Etenkin kilpaurheilussa kulut karkaavat helposti suuriksi. Kilpapyöräilyssä on nyt mahdollisuus harjoitella maksutta ryhmässä, josta on mahdollisuus nousta ihan Suomen kärkeen. Suuri osa harjoituksista on Pirkkalassa”, Malm toteaa.

Tampereen Yrityksen kilpapyöräilykoulun ryhmässä harjoitellaan kaksi kertaa viikossa, maastossa ja maantiellä.

Lisäksi on mahdollisuus osallistua valmentajien kanssa Pirkanmaan paikallisiin kilpailuihin sekä myös kansalliseen IS Kultainen Kampi -kilpailusarjaan.

Ryhmän tavoitteita ovat Malmin mukaan laadukkaan valmennuksen lisäksi ovat rento ja kannustava ilmapiiri. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, vaan mielenkiinto kilpailemiseen riittää. Myöskään kallista pyörää ei tarvita, ja harjoittelu on maksutonta.

Käytössä on myös rajoitettu määrä pyöriä lainattavaksi. Niitä pyritään järjestämään nuorille, jotka haluavat kokeilla lajia sekä pidemmäksi ajaksi niille, joilla ei ole mahdollisuutta oman kilpapyörän hankintaan.