Lukijalta: Pirkkalan kunnan raja näkyy talvella konkreettisesti – Kävely- ja pyöräväyliä hoidetaan heikommin kuin naapurikunnissa

Sekä Nokialta, Lempäälästä että Tampereelta päin kuljettaessa valitettavasti kunnan raja näkyy konkreettisesti.

Naistenmatkantien laatukäytävä ei auta Suupalla asioinnissa, kirjoittaja toteaa. Kuvassa hiekoitusta Suupalla. Kuva: Sanni Harmanen
ULKOILU virkistää ja liikkuminen ylläpitää terveyttä. Mutta jos kotia lähtiessä kävely- ja jalankulkuväylä on nilkkoihin asti sohjoa tai lunta, peilijäässä tai jäätyneitä jalanjälkiä tai pyöränrenkaan uria, ei omin lihasvoimin liikkuminen ole helppoa tai turvallista, se voi olla pelottavaa tai liian raskasta.

Asuinalueilla, joilla ihmiset liikkuvat pyörällä tai jalan, on tutkitusti enemmän yhteisöllisyyttä kuin alueilla, joilla pääosa matkoista kuljetaan autolla.

Pirkkalan kunnan kävely- ja pyöräväylien talvikunnossapito on vuosia ollut heikompaa kuin naapurikunnissa. Sekä Nokialta, Lempäälästä että Tampereelta päin kuljettaessa valitettavasti kunnan raja näkyy konkreettisesti. Pirkkalan puolella kävely- ja pyöräväyliä hoidetaan heikommin. Liian myöhään tehty lumen tai sohjon poisto tekee reitistä vaarallisen tiivistyttyään ja pakastuttuaan ja sen jälkeen väylä on huonolaatuinen pitkän aikaa.

Ei riitä, että pyöräilyn laatukäytävää hoidetaan (ja sitäkin naapurikuntia heikommin), vaan myös omasta kodista tai koulusta on päästävä laatukäytävälle. Keskustassa asuu paljon vanhempia ihmisiä, jotka liikkuvat usein pienirenkaisten rollaattoreiden kanssa, eikä Naistenmatkantien laatukäytävä auta Suupalla tai torilla asioinnissa. Tarvitaan turvalliset ja esteettömät väylät aamulla töihin menijöille, päivällä kauppa- ja toriasioijille ja illalla harrastuksiin kulkijoille. Kun haluamme, että ihmiset liikkuvat enemmän kävellen ja pyörällä, täytyy sille olla realistiset mahdollisuudet myös talviaikaan. Jos naapurikunnat pystyvät tarjoamaan ne, mekin Pirkkalassa pystymme.

Kristiina Kaila

Talvipyöräilijä

Pirkkala