Rantareitin uusi osuus avautui, ja ilkivalta alkoi miltei heti – Kunnassa mietitään, tarvitaanko ulkoilupolulle vartijaa tai videovalvontaa

Pirkkalan kuntakeskuksen tuntumassa kulkevalla rantareitillä on rikottu valaisimia tänä vuonna kahteen otteeseen.

Rantareitin punajalkaiset valaisimet ovat kokeneet kovia tänä vuonna. Pirkkalan kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Antti Reinikka pitää ilkivaltaa valitettavana.

PIRKKALAN kuntakeskuksen tuntumassa kulkeva rantareitti on joutunut tänä vuonna jo kahdesti ilkivallan kohteeksi. Kunta tiedotti huhtikuun lopulla Facebookissa, että ulkoilureitillä on tuhottu valaisimia ja reitille aiotaan lisätä vartiointia.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö Antti Reinikka kertoo, että valaisimia on rikottu tänä vuonna kahteen otteeseen rantareitin uusimmalla, Virkaniemen lähellä kulkevalla osuudella. Punavartisia pollarivalaisimia on muun muassa ilmeisesti potkittu niin, että lamppuosa on saatu irtoamaan varresta.

Ensimmäinen tapaus oli vuodenvaihteessa, jolloin reitillä rikottiin kahdeksan valaisinta. Huhtikuussa hajotettiin pari lisää. Tekijästä tai tekijöistä ei ole kunnalla tietoa.

”Vuodenvaihteen vahingoista kunta on tehnyt rikosilmoituksen, ja uudemmasta sen tekeminen on kesken”, Reinikka sanoo.

Pyhäjärven rannoilla kulkevan rantareitin uusin osuus valmistui vuoden 2023 lopulla. Lamput asennettiin marraskuussa, joten kauaa ne eivät saaneet olla rauhassa.

VAHINGONTEOT ovat Reinikan mielestä valitettavia. Yhden pollarivalaisimen uusiminen kokonaan maksaa Reinikan mukaan 300–400 euroa, eikä korjaaminenkaan halpaa ole. Käyttäjillekin on ikävää, jos osa reitistä on jatkuvasti pimeänä.

”Harmillista, kun valaisimet on juuri sinne saatu”, Reinikka toteaa.

Ulkoilureitin vanhemmilla osuuksilla on havaittu ilkivaltaa myös aiemmin. Pirkkalainen uutisoi Turrin uimarannan lähellä sijaitsevien pylväsvalaisimien kärsimistä vahingoista vuoden 2022 syksyllä. Reinikan mukaan kyseisellä alueella ei ole tämän jälkeen havaittu vahingontekoa.

En sanoisi, että Pirkkalassa olisi ilkivaltaa erityisen paljon.

Antti Reinikka

KUNNALLA on pohdinnassa, miten vastaavat tapaukset voitaisiin jatkossa estää.

”Kunta ostaa vartiointia Pirkkalan keskustan alueelle. Nyt mietitään, otettaisiinko vartiointikierrokselle mukaan näitäkin reittejä ja tarvitaanko alueelle esimerkiksi väliaikaista kameravalvontaa”, Reinikka kertoo.

Reinikan mukaan kunnan yhdyskuntatoimialan on tarkoitus päättää mahdollisesta vartioinnin lisäämisestä lähiaikoina, kun kesän muidenkin vartiointikierrosten reittejä tarkennetaan.

ILKIVALLAN määrä lisääntyy tyypillisesti kesäisin, kun ihmiset liikkuvat enemmän ulkona. Reinikan mielestä ongelma ei kuitenkaan ole Pirkkalassa erityisen suuri.

”Esimerkiksi leikkipaikat saavat olla rauhassa, mikä on hyvä juttu. En sanoisi, että Pirkkalassa olisi ilkivaltaa erityisen paljon”, Reinikka sanoo.

Lue myös: Maiseman piristämiseen tarkoitetut pylväsvalaisimet rikottiin Pirkkalassa lähellä Turrin uimarantaa: ”Ne olivat kokeneet kovia” – Asukkaan mukaan rantareitillä on välillä villiä liikennettä

Lue myös: Näin hienoissa maisemissa keskustan uusi rantareitti kulkee – Pirkkalainen käveli reitin läpi, katso video