Vapaa-ajalle on nykyisin isot vaatimukset – Pirkkalalla on monta liikuntarakentamisen hanketta vireillä

VAPAA-AIKAKESKUKSEN laajennusosa otetaan käyttöön Pirkkalan kuntakeskuksessa elokuussa.

SUOMEN kunnista tehtiin reilu vuosi sitten sote-uudistuksessa elinvoimakuntia, ja kunnat keskittyvät nyt uuteen rooliinsa täysillä.

Näin ainakin ne kunnat, joilla on siihen varaa.

Kuntien tehtäviä ovat nykyisin lähinnä opetus, varhaiskasvatus, kaikenlainen sivistystyö kirjastosta kulttuuriin ja ruumiinkulttuurin, kaavoitus, yhdyskuntatekniikka ja elinkeinoasiat.

Tietyllä tapaa kuntien missio on kirkas, kun usein melko hankaliksi koetut lakisääteiset terveys- ja sosiaaliasiat on siirretty valtion eli hyvinvointialueiden huomaan.

Pirkkala kuuluu niihin kuntiin, joilla taloudelliset edellytykset tarjota muun muassa vapaa-ajanpalveluja ovat kohdillaan paremmin kuin monilla muilla. Kunta kasvaa ja hyviä veronmaksajia löytyy.

Jostain syystä Pirkkala on kulkenut vapaa-ajan hankkeissa jälkijunassa naapurikuntiin nähden.

Hyvä niin, sillä ihmisten vapaa-ajan vaateet ovat nykyisin suuria. Koulun jumppasali ja pururata eivät riitä mihinkään.

Viime viikolla Pirkkalassa nousi harjaan vapaa-aikakeskuksen laajennus. Kompleksissa on pian kaksi täysimittaista liikuntasalia.

Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun Nuolialan koulu sai ison liikuntasalin. Seuraava suuri sali ”liiksan” jälkeen on suunniteltu Kalliomäen kouluun, jonka on määrä valmistua jo 2027.

Tulossa ovat muun muassa Loukonlahden liikuntapuisto, kampuksen auditorio kulttuuriväelle, ja uimahallista tehdään hankesuunnitelmaa Tampereen kanssa.

PORMESTARI Marko Jarva totesi vapaa-aikakeskuksen harjannostajaisissa, että jostain syystä Pirkkala on kulkenut vapaa-ajan hankkeissa jälkijunassa naapurikuntiin nähden.

Näin onkin asia. Pirkkala sai jäähallin viimeisenä seudun kunnista, jalkapallon harjoitushallia ei löydy, kulttuuritalosta on puhuttu vuosikymmenet ja suunnilleen kaikissa muissa kunnissa on uimahalli.

Ainakin Pirkkala nyt kirii kovasti tuota jälkimatkaansa kiinni. Ja hyvä niin, rikas vapaa-aika on tärkeä asia ihmisille myös siinä paljon puhutussa hyvinvoinnin edistämisessä.