Pirkkalan lentoaseman alueesta tulee ensi vuonna entistä monipuolisempi – Työministeri Arto Satonen: ”Luulen, että monipuolisuus on tämän kentän suurin etu”

Uuden logistiikkakeskuksen peruskivi muurattiin maanantaina. Keskuksen rakentuminen Pirkkalan lentoaseman alueelle on venynyt alkuperäisestä aikataulusta.

UUDEN logistiikkakeskuksen peruskiveä olivat muuraamassa muun muassa Pirkkalan pormestari Marko Jarva (vasemmalla), työministeri Arto Satonen ja SSA Rakennus Oy:n hankejohtaja Joni Alatyppö.

LENTOKONEIDEN jyly oli vähällä peittää juhlapuheet alleen maanantaina, kun Pirkkalan lentokentällä juhlittiin alueen uusinta rakennushanketta.

Saksalaislähtöisen Dachser Finland -yrityksen uuden logistiikkakeskuksen rakennustyöt aloitettiin helmikuussa, ja maanantaina muurattiin keskuksen peruskivi. Puheenvuoroissa keskusta kuvailtiin tärkeäksi lisäksi Pirkkalan lentoaseman jo entisestään monipuoliselle alueelle sekä merkittäväksi loikaksi 10-vuotisjuhlavuottaan viettävälle yritykselle. Alkuvaiheessa keskuksen odotetaan työllistävän suoraan ja epäsuorasti noin 50–70 henkilöä, mutta tulevaisuudessa määrä voi nousta voimakkaasti.

Tilaisuuteen osallistui myös työministeri Arto Satonen (kok), jolle Pirkkala oli jo tuttu paikka lukuisilta yritysvierailuilta. Satonen kuvaili Pirkkalan lentoaseman erottuvan muista maakuntalentokentistä monipuolisuudellaan.

”Täällä on tätä militaripuolen toimintaa, sitten on lentorahtia ja tietysti matkustajaliikennettä, jossa ennen kaikkea Suomen ja Euroopan yhteyksiä. Luulen, että monipuolisuus on tämän kentän suurin etu. Ja tämä hanke tukee tietysti lentorahtitoimintaa erittäin hyvin”, Satonen totesi Pirkkalaiselle.

LOGISTIIKKAKESKUKSEN peruskiven muurausta juhlistettiin maanantaina muun muassa yritysten, lentoaseman ja kunnan edustajien kesken. Pormestari Marko Jarvan (keskellä) puhetta kuuntelivat esimerkiksi Dachser Finlandin toimitusjohtaja Tuomas Leimio (toinen oikealla) ja työministeri Arto Satonen (oikealla).

TYÖMINISTERIN kevättalvea ovat värittäneet yhteenotot hallituksen uudistuksiin tyytymättömien palkansaajajärjestöjen kanssa. Perjantaina Satonen pyysi kahta liittopuheenjohtajaa OAJ:sta ja Tehystä avuksi selvittämään, saataisiinko SAK:n liitot neuvottelupöydän ääreen työnantajapuolen kanssa.

Satonen kertoi, että hänen on määrä käydä tiistaina selvityshenkilöiden kanssa läpi, onko tavoitteessa edistytty.

”Muut lakihankkeet edistyvät ihan normaalisti. Työrauhalaki on jo varsin pitkällä eduskunnan käsittelyssä ja paikallinen sopiminen on lausuntokierroksella”, Satonen kertoi.

DACHSER Finlandin toimitusjohtaja Tuomas Leimio pitää Pirkkalaan rakennettavaa logistiikkakeskusta isona askeleena yhtiölle.

UUSI logistiikkakeskus on iso askel Dachser Finlandille, jolla on ennestään Suomessa yksi vastaavaa kokoluokkaa oleva keskus, arvioi Dacsher Finlandin toinen toimitusjohtaja Tuomas Leimio.

”Edellinen keskuksemme valmistui Keravalle vuonna 2020. Se toi meidät visuaalisesti näkyviksi Suomen markkinoille. Tavoitteena on nyt tuplata presenssimme Suomen markkinoilla”, Leimio totesi.

Dachser on vuokrannut Finavialta lentoaseman vierestä maata noin 21 800 neliömetriä. Tontille rakennetaan 5 100 neliömetrin kokoinen terminaali ja logistiikkakeskus.

LOGISTIIKKAKESKUKSEN odotetaan aloittavan toimintansa Pirkkalan lentoasemalla vuoden 2025 alkupuolella. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy

Alun perin yritys tiedotti, että logistiikkakeskuksen toiminta alkaisi jo kesällä 2024. Sittemmin arviota on muutettu, ja nyt tilojen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Leimio kertoo rakennustöiden viivästymisen liittyvän yleiseen maailmantalouden tilaan. Yritys on halunnut tehdä ”varmistuksen varmistuksia”, että rakentamisessa kaikki sujuu kuten pitää.

Dachserin kumppaneina rakennushankkeessa toimivat Logicenters ja SSA Rakennus Oy.