Kirkonkylän kirjaston palautusluukulla on vaara jopa viikon myöhästymismaksuihin – Toimi näin, jotta laina palautuu ajallaan

Palautusluukkuun jätetty laina ei ole yhtä kuin palautettu laina.

Kirkonkylän kirjasto sijaitsee Kirkonkylän koulun yhteydessä. Kirjastosta saa varsinkin lasten ja nuorten teoksia.
KIRKONKYLÄN kirjaston palautusluukulla muistutetaan lainaajia tärkeästä asiasta palautuksiin liittyen.

Luukulle kiinnitetyissä lapuissa pyydetään asiakkaita huomaamaan, että luukku tyhjennetään kesäaikaan vain kerran viikossa, torstaisin, kun kirjastolla on henkilökuntaa paikalla. Luukkuun palautettu kirja merkitään palautetuksi vasta silloin, vaikka kirjan tiputtaisi luukkuun jo aiemmin.

Voi siis käydä niin, että eräpäivänä luukkuun pudotetusta aineistosta joutuu maksamaan myöhästymismaksua, jos luukkuun laiton ja henkilökunnan seuraavan paikallaolopäivän väliin jää aikaa.

Kirkonkylän kirjaston palautusluukku tyhjennetään kesäaikana kerran viikossa, luukulla muistutetaan.

PIRKKALAN kirjastopalvelupäällikkö Laura From kertoo, että sama toimintaperiaate koskee kaikkien kirjastojen palautusluukkuja, ei vain Kirkonkylää. Luukkuun laitettu kirja, cd-levy tai muu aineisto ei ole vielä virallisesti palautettu.

”Vaikka asiakas on palauttanut lainan omista käsistään, meidän järjestelmämme mukaan se palautuu vasta kun henkilökunta on käsitellyt sen. Jos tätä toimintaperiaatetta ei tunne, asiakas saattaa luulla palauttaneensa lainan ajoissa, vaikka tosiasiallisesti näin ei olisi”, From sanoo.

Esimerkiksi pääkirjastossa, joka on kesäviikonloppuisin kiinni, perjantai-iltana kirjaston kiinnimenon jälkeen luukkuun pudotettu aineisto merkitään palautetuksi vasta maanantaiaamuna.

KIRKONKYLÄN kirjastossa siis on kesäaikaan mahdollista, että laina rekisteröityy palautetuksi jopa viikko sen jälkeen, kun se on laitettu luukkuun.

Myöhästymismaksu, 20 senttiä per päivä, alkaa juosta heti ensimmäiseltä myöhästymispäivältä.

From kannustaakin suosimaan kirjastojen omatoimiaukioloja ja palautusautomaattia niinä aikoina, kun kirjastoissa ei ole henkilökuntaa.

Esimerkiksi Kirkonkylän kirjastossa voi asioida omatoimisesti joka päivä kello 7–19. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja kortin nelinumeroisella tunnusluvulla. Sisällä lainat voi palauttaa itsepalveluautomaatilla, jolloin ne rekisteröityvät saman tien palautetuiksi.

”Siinä mielessä kannattaa ehdottomasti asioida kirjastossa omatoimiaikana, jos mahdollista”, From sanoo.