Pirkkala kasvaa ja kehittyy – kahta suurta uudistusta esitellään asukkaille maaliskuussa

ASUINYMPÄRISTÖ muuttuu nopeaa tahtia Pirkkalassa. Tämän näköinen oli Soljan asuinalue Pyhäjärven tuntumassa vuonna 2017. Nyt Solja on jo lähes valmis liki tuhannen ihmisen tyyssija kouluineen. Kuva: Antti Jokinen

”PIRKKALA kasvaa ja kehittyy” oli 2000-luvun alussa julkaistu videopätkistä koottu cd-levyjen sarja, jossa kerrottiin sanoin ja kuvin Pirkkalan suurista muutoksista tuolloin. Urheilutalo vihittiin, Villu Jaanisoo taiteili, päiväkoteja ja puistoja avattiin, kuntakeskus koki kasvojenkohotuksen – Pirkkala muuttui huikeaa vauhtia.

Yllekirjoittanut sanoitti videotapahtumat, jotka oli kuvannut Pertti Nättilä – Ransun äänenä valtakunnallisesti tunnettu henkilö. Videosarjan rahoitti kunta – siitä tuo ehkä hiukan kohottava ja positiivinen otsikko. Kertojana oli tuolloin pirkkalalainen Eriikka Magnusson-Vainio, tunnettu hahmo ja ääni suomalaisille aina Kom-teatterista asti.

Noita nostalgisia ja perästäpäin kovasti virallisen kuuloisia filmejä (saatavilla Pirkkalan kirjastosta!) katsellessa voi tehdä päätelmän, että kotiseutu muuttuu jatkuvasti, mutta muutoksia ei arjessa näe ennenkuin vertaa tilannetta 15-20 vuoden takaiseen.

Juuri nyt isoa ”kasvua ja kehitystä” on ilmassa taas paljon. Koulukampus avautuu, vanhoilta videoilta tuttu urheilutalo saa laajennuksen ja kuntakeskus kokee ties monennenko uudistuksen, kun Suupantorille uusia rakennuksia ehdottavat suunnitelmat tulevat julki.

Loukonlahden asuinalueen laajennus, Soukonlahti Rajasalmessa, Kurikan jatkoksi kaavoitettu asuinalue, asutuksen laajeneminen vanhan kirkon maisemiin – näitä riittää Pirkkalassa.

Viime viikolla Pirkkalassa saatiin kokea poikkeuksellinen reagointi kasvukunnan kipuihin. Elokapinan aktivistit valtasivat hakkuutyömaan tulevalla yritysalueella. Loukonlahden kaavasta on valitettu hallinto-oikeuteen. Kasvu ja kehitys on muuttuva käsite.

MAINITSEMATTA on vielä raitiotie, joka myönteisen rakentamispäätöksen tapauksessa alkaa muokata Pirkkalan kuntakuvaa vahvasti lähivuosina. Ratikkaan liittyviä katuverkon luonnoksia esitellään ensi tiistaina yleisötilaisuudessa Nuolialan koululla.

Killokin on vanhaa pirkkalalaista perinnettä. Alueen isoja muutoksia tuovaa kaavaluonnosta esitellään sitäkin pian asukkaille. Kaavoittaja on tavattavissa kunnantalolla torstaina 21. maaliskuuta.

Kasvuun ja kehitykseen voi vaikuttaa menemällä paikan päälle ja ottamalla kantaa.