Pirkkalan lentoaseman matkustajamäärä palasi lähes pandemiaa edeltäneisiin lukuihin – yksi suunta Suomessa veti viime vuonna lentomatkustajia kuin kärpäsiä

ULKOMAILLE suuntautuvat Air Balticin lennot kattoivat leijonanosan Pirkkalan lentoaseman viime vuoden reilun 213 000 matkustajan määrästä. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAN lentoaseman matkustajien yhteismäärä kohosi viime vuonna 213 475:een, mikä on noin 45 000 matkustajaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Koko Suomen tasolla suunta oli samanlainen: maan lentoliikenteessä oli viidennes enemmän matkustajia kuin vuotta aiemmin.

Tampere-Pirkkalan matkustajista 195 543 käytti viime vuonna reittilentoja ja 17 932 tilauslentoja.

Pirkkala ei yltänyt viime vuonna aivan pandemiaa edeltäneeseen vilkkauteen. Vuotta 2019 käytetään tilastossa vertailuvuotena kuvaamaan ilmaliikenteen matkustajamääriä ennen pandemiaa. Tuolloin matkustajia oli Pirkkalassa 222 964. Pandemiavuosina matkustajamäärät Pirkkalassa olivat 35 921 ja 8026.

Suomen lentokenttien kautta matkusti viime vuonnayhteensä 18,5 miljoonaa matkustajaa. Määrä oli 2,9 miljoonaa enemmän kuin vuonna edellisvuonna, mutta yhä 7,8 miljoonaa vähemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Muutamilla Pohjois-Suomen lentokentillä matkustajamäärät ohittivat kuitenkin jo koronapandemiaa edeltävät luvut, selviää ilmaliikennetilaston tiedoista.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta lensi 15,4 miljoonaa ja muiden kotimaan lentoasemien kautta yhteensä noin 3,1 miljoonaa matkustajaa.

”Koronapandemiasta palautuminen on näkynyt kotimaan lentoasemista erityisesti Pohjois-Suomessa, kuten Enontekiön, Kuusamon ja Rovaniemen lentoasemilla, joiden kautta on talvikuukausina lentänyt jopa puolet enemmän matkustajia kuin vuonna 2019”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kiia Lempinen.

”Jos tarkastellaan muuttunutta maailmantilannetta, esimerkiksi etätyön lisääntymistä sekä Suomesta Aasiaan suuntautuvien lentoaikojen pidentymistä, voidaan arvioida, etteivät lentoliikenteen matkustajamäärät mahdollisesti palaudu ennalleen lähiaikoina”, toteaa Lempinen.