Valtakunnallinen Vuoden Matti -valinta osui Pirkkalaan: ”Olen henkisesti enemmän Michael Monroe kuin Matti Nykänen”, tuumaa työurallaan mäkihyppylegendan kanssa tekemisissä ollut palkittu

Matti Mörttinen on työuransa aikana nukkunut samassa hotellissa pommiin Matti Nykäsen kanssa ja julkaisee pian kirjan, jossa "eräs Pirkkalassa kasvanut poliittinen hahmo" on isosti esillä.

KANSALLISEN matinpäivän toimikunta on valinnut pirkkalalaisen Matti Mörttisen (vas.) Vuoden Matiksi. Tunnustuksen luovutti Mörttiselle perjantaina Helsingissä Kansallisen matinpäivän toimikunnan edustajana Matti Poijärvi. Kuva: Matti Saarinen

PIRKKALALAINEN toimittaja ja tietokirjailija Matti Mörttinen on tämänvuotinen Vuoden Matti. Valinnan teki Kansallinen matinpäivän toimikunta ja se julkistettiin matinpäivänä, lauantaina 24. helmikuuta. Toimikunnan perimmäisenä tavoitteena on aiemmin hyvin suositun Matti -nimen arvostuksen vaaliminen.

Urheilutoimittajan termein: miltä nyt tuntuu?

”Sanoisinko, että olo on ihan matti. Meistä Mateistahan on paljon sananlaskuja. Niistä on koottu jopa kokonainen kirja.”

Olet syntynyt vuonna 1958. Millaista on ollut elää Mattina?

”Alussa oli mukavaa, kun kaimoja oli paljon. Surullista on, että viimeisen 10 vuoden aikana uusia Matteja on saatu aika vähän.

Vuoden Matti on valittu vuodesta 1983 alkaen ja ensimmäisenä kunnian sai mäkihyppylegenda Matti Nykänen. Valituksi on tullut myös Michael Monroe eli Matti Fagerholm. Kumpi heistä koet enemmän olevasi henkisesti?

”Ohoh, no… Michael Monroe.”

Olet työskennellyt pitkällä urallasi myös urheilutoimittajana. Onko sinulla henkilökohtaisia muistoja Matti Nykäsestä?

”Yleensä kun raportoin Aamulehdelle arvokisoja, niin Suomi menestyi aina huonosti. Seefeldissä 1985 kuitenkin Suomen mäkimiehet voittivat joukkuekultaa Nykäsen ollessa joukkueessa ja minun toimittajana paikalla.”

Olet myös nukkunut Nykäsen kanssa yhdessä pommiin?

”Kyllä tavallaan. Myöhästyin eräissä kisoissa lennolta, koska hotellin herätyspalvelu ei toiminut. Samassa hotellista yöpynyt Nykänen missasi saman lennon. Myöhemmin tuli mieleen, että hänelläkin syynä oli varmaan tuo herätyksen toimimattomuus, ei mikään muu Nykäsen myöhästelyihin usein liitetty oletettu syy.”

Valintaraati kiitteli sinun kantaneen etunimeäsi ansiokkaasti laatimalla kirpeästikin yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottavia artikkeleita Aamulehden pitkäaikaisena toimittajana ja toimimalla vuodesta 2019 vapaana toimittajana ja tietokirjailijana. Mitä tuumaat?

”Koen valinnan huomionosoituksena tietokirjailijan työlle ja yhteiskunnalliselle journalismille. Onnittelut menevät parhaiten perille, kun käy netissä allekirjoittamassa Pelastetaan lukutaito -kansalaisadressin.”

Miten aiot jatkossa pitää Matti-nimen ylvästä mainetta yllä?

”Huhtikuussa ilmestyy seuraava kirja, Yannick Lahden kanssa kirjoittamani Politiikan pinnan vangit. Siinä on isossa roolissa eräs tunnettu Pirkkalassa kasvanut poliittinen hahmo. Teos kertoo politiikan ja siihen liittymän julkisuuden pinnallisuudesta ja on eräänlainen jatko Populismin anatomia -kirjallemme.”

Myös kirjassasi Shlomo Zabludowicz – Holokaustin kauhuista mystiseksi suomalaismiljardööriksi (2021) oli linkkejä ja tietolähteitä Pirkkalasta?

”Kyllä. Radio Suomi kiinnostui juuri aiheesta ja ohjelma on tekeillä, perästä varmaan kuuluu pian.”