Kesä muuttaa radiota – SUN Radion toimittajat pääsevät kirjaimellisesti kesälaitumille ja suosittu urheiluviikonloppu tulee eetteriin

Töitä tehdään mielellään ulkona lintujen laulaessa, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

SUN Radion Kaisu Lämsä pääsee kesällä maakunnassa liikkuessaan usein mielenkiintoisiin haastattelutilanteisiin.
PAIKALLISLEHDEN kesä aukeaa tänä suvena myös radiossa. SUN Radio seuraa kesän etenemistä Pirkanmaalla kaikkiaan kuuden eri paikallislehden levikkialueella omalla ohjelmapaikallaan. Tätä kautta kuulijoille saadaan avattua yhtä uutta reittiä pitkin sitä, mitä kaikkea maakunnassa tapahtuu.

Kesä on muutenkin aikaa, jolloin radion tekijät jalkautuvat tavallista enemmän ulos studiosta.

”Kesä kuuluu, kun haastattelut tehdään ulkona, linnut laulavat ja aallot liplattavat.  Itse olen käynyt muun muassa tekemässä haastattelua laamojen keskellä niityllä, ja pääsin myös laitumelle aasin ja hevosen kanssa. Kuvaushetkestä ei meinannut tulla mitään, kun hevonen nuoli koko ajan niskaani”, hymähtää SUN Radion Kaisu Lämsä.

Tutkimusten mukaan medioiden käyttö lisääntyy kesällä kaikissa ikäryhmissä, ja erityisesti tämä näkyy vahvasti kesään liitettävän radion kohdalla.

Kansallisen radiotutkimuksen mukaan keskimääräinen radionkuunteluaika oli viime vuonna päivittäin noin kaksi tuntia ja 18 minuuttia. Korkeimmat kuunteluminuutit olivat kesäkuussa: kaksi tuntia ja 25 minuuttia. SUN Radion taajuudella kuulijat ovat perinteisesti viihtyneet vielä tuntuvasti keskimääräisiä aikoja pidempään.

Radion tekijöille kesä heijastelee monenlaisina isoina ja pieninä muutoksina.

– Lomat näkyvät, eikä ihmisiä yleisesti niin hyvin saa kiinni. Toisaalta taas erilaisiin tapahtumiin liittyvät yhteydenotot luonnollisesti lisääntyvät kesällä, arvioi SUN Radion Kimmo Hoivassilta.

KESÄN myötä lähetyksen ja työn rytmi muuttuu. Suoran lähetyksen osuus hieman pienenee, kun tilalla on runsaasti erikoisohjelmia ja erilaisia juttuja kesään liittyen.

– Toivottavasti samalla myös annetaan kuulijoille ideoita kesäpäivien viettoon – on se sitten lukuvinkkiä, retki-ideaa, innostusta lähteä katsomaan kesäteatteria tai mitä tahansa. Kun lisäksi kuuluvuusalueella on iso määrä kesämökkiläisiä, heille juuri mökkipaikkakunnan asiat ovat erityisen kiinnostavia. Mieluusti tässä kuitenkin ihmisiä kannustaa lähimatkailuun, niin upeita kohteita alueelta löytyy, Hoivassilta sanoo.

Pirkanmaalla eri paikoissa vieraileminen on keskeisessä roolissa muun muassa ohjelmissa Heinäpellon laidallaKulttuurikesä ja KesälöylytMun Tampere vie Tampereelle, mutta haussa on tavallisesta poikkeava kaupunkikierros. Ohjelmassa kuljetaan eri puolilla Tamperetta tunnettujen tamperelaisten kanssa.

– Näitä tunnettuja on kyllä haastateltu useasti niin meillä kuin muissakin medioissa, mutta nyt haastateltava saa kuljettaa juontajaa ja kuuntelijoita mukanaan hänelle merkityksellisissä paikoissa Tampereella ja kertoa taustoja ja tarinoita, Lämsä kertoo.

VIIME kesänä radiokanava sai kiitosta nostettuaan esiin urheilutapahtumia eri puolilta Pirkanmaata. Pirkanmaan urheiluviikonloppu jatkuu tänäkin kesänä.

– Esimerkiksi Mustaruudin SM-kisat, Tampereen regatta tai kouluratsastuksen Pohjola tour ovat sellaisia, joista harva tietää, ellei itse harrasta kyseisestä lajia. Samalla linjalla jatketaan tänäkin kesänä. Toki mukaan mahtuu myös suosituimpia kesälajeja, kuten pesäpallo ja jalkapallo.

Radio Sun ja Pirkkalainen kuuluvat molemmat Pirmediat-konserniin.