Killoon tarjolla uusi kaavaratkaisu – useimmille tonteille voisi kaavaluonnoksen mukaan tehdä toiset talot

Tontille tuleva erillinen 110 neliön rakennus plus 50 neliön kellaritilat olisi tilavampi pytinki kuin moni nykyisistä taloista.

HAVAINNEKUVA Killon asemakaavaluonnoksen mukaisesta, lisärakennuksin ryyditetystä Killosta. Kuvassa etualalla Killontie.

PÄÄOSIN rintamamiestyyppisistä omakotitaloista suurine tontteineen koostuva Killon asuinalue muuttaa muotoaan, mikäli sen kaavoitus etenee juuri valmistuneen kaavaluonnoksen sävelin.

Luonnos lupaa tonteille enintään 110 neliön kokoisia lisärakennuksia. Ne olisivat yleensä tonttien perällä ja joissain tapauksissa kadun reunassa. Nykytalojen eli kaavoittajan termein ”olemassa olevien rakennusten” rakennusoikeudet olisivat 150, 175 tai 200 neliötä. Lisäksi tonteille voisi tehdä 30 neliön varastot.

Killon edellinen kaava kaatui käytännössä siihen, että maakuntamuseossa ja muilla samoin ajattelevilla tahoilla ei haluttu perinteisen omakotialueen alkuperäisen miljöön häviävän. Asukkaille taas melkoisen pienet rintamamiestyyppiset talot ovat käyneet nykykatsannossa jo epäkäytännöllisiksi.

Uuden kaavoitustyön perusteena on siis ollut jonkinlainen kompromissi. Alkuperäistä miljöötä on vaalittava, ja samalla saatava lisää rakennusoikeutta.

KAAVALUONNOKSEN vastaanotto näyttää, miten pienen talon kokoiset lisärakennukset näihin vaateisiin vastaavat.

Kyseessä on kaavaluonnos, josta saa kertoa mielipiteitään sen nyt tullessa nähtäville. Maakuntamuseo ja muut viranomaiset antavat omat lausuntonsa. Niiden perusteella kaavoittaja muokkaa jatkossa luonnoksesta kaavaehdotuksen.

Yhdyskuntalautakunnan edustaja muistutti Pirkkalaiselle, että lisärakennuksessa voi olla 110 neliön tilojen lisäksi vaikkapa 50 neliön kellari. Tonteille on määrä tulla vain yksi sisääntuloliittymä.

Mielenkiintoista on kyllä miettiä, kuinka asuminen kahdessa liki samankokoisessa rakennuksessa tonteilla käytännössä toteutettaisiin. Lapset toisen taloon ja vanhemmat toiseen? Vai hallinnanjako, jolla lisärakennusoikeuden voi myydä eteenpäin?