TEKSTI: Liisa Heinänen
”JOKAINEN tarvitsee rohkaisua läpi elämän, myös elämän viimeisenä päivänä.”
Näin sanoo tamperelainen psykologi Satu Lähteenkorva, joka on kohdannut lukemattomia ihmisiä kouluttaessaan ja valmentaessaan työyhteisöjä ja yksittäisiä asiakkaita parin vuosikymmenen ajan. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa Ylen Vaakakapinan psykologina ja huippu-urheilijoiden psyykkisenä valmentajana.
Satu Lähteenkorva vierailee Pirkkalan seurakunnan Majatalo-illassa perjantaina 9. helmikuuta. Hänen aiheensa on ”Jokainen tarvitsee rohkaisua”.
”Nyt tarvitaan rohkaisua enemmän kuin koskaan. Nykyaika on lannistavaa ja vaativaa. Teen töitä työikäisten kanssa ja minulla on pitkä työura nuorten ja nuorten aikuisten parissa. Olen huomannut, että toivottomuus, näköalattomuus ja riittämättömyyden tunne ovat yleisiä. Ihmiset on huolissaan ja epätoivoisia”, Lähteenkorva kuvaa.
ROHKAISU on Lähteenkorvan mukaan toivon konkretisointia. Hän vakuuttaa, että jokainen osaa rohkaista. Niin sanotut millenniaalit, eli alle 35-vuotiaiden sukupolvi, näyttää tässä esimerkkiä vanhemmille.
”Suomessa on vallinnut ja vallitsee edelleen tasapäistämisen kulttuuri. Ajatellaan, että vaatimattomuus kaunistaa. Kehut ja rohkaisu eivät kuulu siihen. Muutos on kuitenkin nähtävissä alle 35-vuotiaiden asenteissa. Rohkaisu, kehuminen ja kannustaminen ovat lisääntyneet.”
Toisen rohkaisuun ja nostamiseen ei tarvita aina edes sanoja. Pieni ele kuten katse, hymy tai nyökkäys voivat viestiä samaa. Lähteenkorva kertoo esimerkin valtakunnallisesta nuorten aikuisten koulutustilaisuudesta.
”Olin lähdössä pois, kun yhtäkkiä koin, että minun tulee laittaa käteni lyhyesti ja hellästi erään itselleni tuntemattoman nuoren naisen olkapäälle. Muuta ei tapahtunut, enkä tuntenut mitään.”
”Hän kirjoitti minulle jälkikäteen, että hänen siskonpoikansa oli kuollut juuri sillä viikolla. En sanonut sanaakaan, mutta hän koki saaneensa siinä hetkessä lohdutusta ja rohkaisua.”
SATU Lähteenkorva sanoo tarvitsevansa itsekin rohkaisua säännöllisesti.
”Olen yksinyrittäjä. Minulla ei ole työyhteisöä. Menen aina yksin johonkin tilanteeseen, olen siellä yksin, ja poistun yksin. Mietin yksinäni, onko tässä mitään merkitystä, tarvitseeko tätä kukaan.”
”Kun ihmiset tulevat kertomaan, mitä hyvää heille on tapahtunut koulutuksessa tai sen jälkeen, saan voimaa jatkaa työtä ja tunne olevani oikealla paikalla.”
Lähteenkorva tietää, että rohkaisua voi olla vaikea ottaa vastaan, mutta sitäkin voi opetella.
”Ehkä rohkaisua ei pysty siinä hetkessä ottamaan vastaan, mutta sitä voi miettiä myöhemmin. Mieleen jää hyväntahtoinen muistijälki.”
Majatalo-ilta Pirkkalan kirkossa pe 9. helmikuuta alkaa kello 17.30 teetarjoilulla. Ohjelma klo 18. Vieraina psykologi Satu Lähteenkorva ja laulaja, lauluntekijä Juhani Tikkanen. Järj. Pirkkalan seurakunta.