Purennan toimintahäiriöt voivat tuoda epämääräisiä oireita tai kertoa ongelmista muualla kehossa – Voice massage -hieroja Patrick Leo kertoo tyypillisen ongelmien aiheuttajan

"Myös stressi voi aiheuttaa jännitystiloja purennan alueen ja äänentuoton lihaksissa", kertoo fysioterapeutti, Voice Massage -terapeutti Patrick Leo

VOICE massage -terapeutti Patrick Leo tutki Petri Lehdon pehmytkudoksia vastaanotolla Partolassa ja löysi selvää jännitystä vasemman posken puolelta. Purennan alueen jännitysten ja kivun hoitaminen alkaa tilanteen alkukartoituksella.

NAKSUVA leukanivel, kipu purentalihaksissa, mutta myös vannemainen tai migreenin tapainen päänsärky, huimaava olo, aivosumu, yläniskan jumittaminen, epämääräiset oireet korvissa tinnituksesta paineenvaihteluun, kasvojen alueen pintatuntohäiriöt.

Purentaelimistön toimintahäiriöiden oireet saattavat olla monenlaisia. Kaikkia niitä ei osata useinkaan heti yhdistää ongelmiin purentaelimissä.

Ei ole myöskään tavatonta, että purennan alueella tuntuvat jännitykset tai kivut johtuvat esimerkiksi virheellisestä lantion asennosta tai niskahartiaseudun ongelmista.

Ongelmien aiheuttajaksi osoittautuu huono, etukumarainen työasento

Fysioterapeutti Patrick Leon mukaan hänen luokseen tulee erittäin usein tietokoneella työtä tekeviä asiakkaita, joilla ongelmien aiheuttajaksi osoittautuu huono, etukumarainen työasento.

Hoito käynnistyy alkututkimuksella, jonka aikana selvitetään kaularangan ja -nivelen liikkuvuus sekä käydään läpi pehmytkudokset ylävartalosta ylöspäin.

”Näin saadaan kokonaisvaltainen tilannekuva”, Leo sanoo.

”Purentaelinfysioterapiassa pyritään rentouttamaan purennan alueen pehmytkudokset. Toiminnallisissa ongelmissa hoito vaikuttaa nopeastikin. Mutta jos se ei tuota tulosta, tutkitaan laajemmin muualla asiakkaan kehossa tuntuvia oireita.”

”Jos löytyy virheasentoja, tavoitteena on niiden korjaaminen.”

KUNTO-PARTOLASSA työskentelevällä Patrick Leolla on fysioterapeutin koulutuksen lisäksi myös virallinen Voice Massage -hierojan koulutus. Kyseessä on 80-luvulla Suomessa kehitetty klassinen hierontahoito, jonka tavoitteena on helpottaa hengityksen, äänentuoton ja purennan alueen lihasten jännitystiloja.

”PURENTAELINTEN toimintahäiriöt ovat yleisiä vaivoja”, tietää Patrick Leo.

”Äänentuotannon häiriöt ilmenevät esimerkiksi palan tuntuna kurkussa, äänen käheytenä tai niin, että ääni väsyy”, Leo kertoo.

”Asiakkaat ovat usein ääniammattilaisia, kuten opettajia ja laulajia, joille tämä hoito on kehonhuoltoa.”

Leo kiinnostui itse Voice Massage -hieronnasta musiikkiharrastuksensa kautta.

”Olen harrastanut musiikkia koko elämäni. Kävin hoidossa Voice Massage -hierojalla , joka tiesi minun olevan fysioterapeutti ja vinkkasi tästä koulutuksesta. Kiinnostuin siitä ja valmistuin vuonna 2015.”

Voice Massage -hieronnan tekniikoita käytetään Leon mukaan pitkälti myös purentaelinfysioterapiassa pehmytkudosten rentouttamiseen.

”Purentalihaksistossa on lihaksia, jotka liikuttavat myös kurkunpäätä, ja näin ollen vaikuttavat epäsuorasti äänentuottoon.”

Purentaelinfysioterapia

Purentaelinten toimintahäiriöt ja kipu (TMD) yleisiä suun alueen vaivoja.
Tyypillisimpiä oireita leukanivelten naksuminen ja kipu purentalihaksissa. Esiintyy myös muita oireita päänsärystä tinnitukseen ja aivosumuun. Aina näitä muita oireita ei osata heti yhdistää purennan alueelle.
Fysioterapiassa rentoutetaan pehmytkudoksia manuaalisesti. Myös kotiharjoitteita.
Voice Massage -hieronta
Suomessa 1980-luvulla kehitetty klassinen hierontahoito.
– Tavoitteena helpottaa hengityksen, äänentuoton ja purennan alueen lihasten jännitystiloja.
– Syvempiin kudoksiin vaikuttavilla hierontaotteilla käsitellään lihaksia rintakehän, kaularangan, suun, kasvojen ja leuan alueella.
– Pohjautuu länsimaiseen lääketieteeseen ja kehitetty yhteistyössä mm. foniatrien ja hammaslääkäreiden kanssa.
– Sopii kaikille ääniammattilaisille opettajista laulajiin ja pappeihin. Hyötyä myös hengityselinsairauksia, kuten astmaa, sairastaville henkilöille.
– Voice Massage -hierojan nimikettä saa käyttää vain virallisen Voice Massage™ -koulutuksen suorittanut koulutettu hieroja tai fysioterapeutti.