Miksi kunta ostaa golfkentän?

Mitä Vaittiin tulisi, jos golf ei laajentuisi. Ehkä yritystontteja?

PIRKKALASSA on hankkeilla golfkentän laajennus. Kunta omistaa nykyisen kentän maapohjan ja on vuokrannut ne golfkenttää ylläpitävälle yhtiölle.

MIKSI kunnan pitää ostaa golfkenttä? Näin kyseltiin somekeskustelussa Pirkkalaisen uutisoitua viime viikolla Pirkkalan kunnan maanhankinnoista nykyisen golfkentän ympäristössä.

Kunta on ostanut vuoden aikana 36 hehtaaria maata Vaitissa sijaitsevan kentän lähistöltä. Maita ei ole suoranaisesti korvamerkitty golfkentälle, mutta avoimesti on jo kauan kerrottu, että kunta on tutkimassa mahdollisuutta vuokrata golfkentälle lisää maata sen laajentumista varten.

Jos kunta päättää vuokrata maita Golf Pirkkala Oy:lle, niin kunta ei osta golfkenttää, vaan vuokraa omistamiaan maita yhtiölle, joka aikoo rakentaa niille golfväyliä.

Golfharrastuksen tukeminen maanostoilla on verrattavissa yritysmaiden ostoa enemmän kuntien satsauksiin urheiluinfraan ja -laitoksiin.

NIIN, onko kunnan syytä ostaa maita ja vuokrata ne niin, että maille tehdään golfkenttä?

Pohjimmiltaan kyse on samasta asiasta kuin että kunta hankkii elinkeinomaita ja myy maat tontteina yrityksille.

Golfkenttäyritykselle myynnin etuna voisi ajatella olevan, että kenttä on luonnon ja asukkaiden kannalta parempi valinta kuin yrityshallien rivistö, joka voisi olla vaihtoehto golfkentän laajennukselle. Väylät ovat vihreitä ja niiden välissä säilyy metsäluontoa. Kentän ollessa auki väylien ympäristössä ei voi turvasyistä liikkua, mutta kesäiltoina sekä varhain aamulla luonnosta nauttiminen kävellen on kuntalaisille mahdollista, vaikkei golfia harrastaisi.

Kun golfmaiden hankintaa tarkastelee puhtaana elinkeino- ja elinvoimakysymyksenä, niin olennainen asia on vuokrataso. Se on golfkentällä huomattavasti matalampi kuin yritystontteina, ymmärrettävistä syistä toki.

OLENNAISIN näkökulma kuitenkin on, että golfharrastuksen tukeminen maanostoilla on verrattavissa yritysmaiden ostoa enemmän kuntien satsauksiin urheiluinfraan ja -laitoksiin, kuten jäähalleihin, uimahalleihin, yleisurheilu- ja palloilukenttiin ja sisähalleihin.

Golfseurassa on 2600 jäsentä, joista 440 junioreita. Melko iso osa heistä asuu Pirkkalassa. Seudun suosituin golfkenttä myös työllistää paljon väkeä varsinkin kesäkaudella.

Lue myös: Kunta on hankkinut vuoden aikana 36 hehtaaria maita, jotka sopivat golfkentän laajentamiseen – ”Tavoite aloittaa rakentaminen tänä vuonna”