Palkittu maalari-veistäjä ja tv:stä tuttu muotisuunnittelija tähdittävät Pirkkalan taidevuotta – Galleria 2 tunnetaan alalla kovatasoisena

Sana gallerian ammattimaisesta profiilista on kiirinyt taiteilijoiden keskuudessa, arvioi kunnan kulttuurituottaja Anu Muurinen.

PAUNO Pohjolainen toteutti Pirkkalan kunnantalon takana sijaitsevalle aukiolle Pirkan kivi -veistoksen. Arkistokuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAN kunnan kulttuurituottajalla Anu Muurisella on aihetta iloon. Kunnan Galleria 2:lla on edessä jälleen kovatasoinen vuosi.

Vuoden 12 näyttelyajasta yksi on varattu perinteiseen tapaan Pirkkalan taideyhdistykselle ja kaksi Pirkan opiston kuvataidekoulun opiskelijoille. Lopuista ajoista kilpaili reilut 90 hakijaa. Hakijoita oli siis kymmenkertaisesti tarjolla olleisiin aikoihin nähden.

Muurinen kertoo, että tieto gallerian tasosta on kulkenut viidakkorummulla eteenpäin. Näyttelyaikoja hakevat nykyään ammattilaiset, eivät taiteen opiskelijat tai harrastajat.

”Ammattitaiteilijat hakevat meiltä aikoja, koska he katsovat, että galleria on profiloitunut sellaiseksi. Se on todella kiva juttu. Ja sekin on merkittävää, että jos taiteilija on Kuvasto ry:n jäsen, me maksamme taiteilijoille Kuvaston korvaukset näyttelyistä. Tätä ei joka kunnassa tehdä”, Muurinen sanoo.

Kuvasto on visuaalisen alan ammattilaisten tekijänoikeusjärjestö.

GALLERIAVUODEN isoin nimi on pitkän linjan taidemaalari ja kuvanveistäjä Pauno Pohjolainen. Kymmeniä näyttelyitä pitänyt kuopiolaistaiteilija on palkittu muun muassa Ars Fennica -palkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla, ja viitisen vuotta sitten hän piti Helsingissä 70-vuotisjuhlanäyttelynsä.

Pirkkalalaisille Pohjolainen tuli tutuksi viimeistään viime kesänä, kun hänen Pirkan kivi -veistoksensa pystytettiin uuden kunnantalon taakse. Pohjolaisen näyttely nähdään Galleria 2:ssa kesäkuussa.

SANNI Saaren monimediainen näyttely Minor Glitches avasi Galleria 2:n näyttelyvuoden. Kuva: Sanni Harmanen

HEINÄKUUSSA galleriassa syvennytään aivan toisenlaisen taidemuodon pariin, kun ryhmä Tampereen seudulla vaikuttavia vaatesuunnittelijoita esittelee luomuksiaan retrospektiivisessä näyttelyssä. Mukana on muotikentällä tunnettu pirkkalalainen Maria Jokela, joka muistetaan esimerkiksi Muodin huipulle -tv-kilpailun toisesta sijasta vuonna 2009.

Muurista ilahduttaa näyttelyiden monipuolisuus. Paraikaa galleriassa on esillä Sanni Saaren mediainstallaatio, ja maaliskuussa vuoron saavat Matilda Palmun tekstiiliteokset.

VAIKKA vuosi on vasta alussa, Galleria 2:ssa katsotaan jo tulevaan. Vuoden 2025 näyttelyaikojen haku aukeaa 1. helmikuuta ja on käynnissä maaliskuun loppuun.

”Yleensä hakemuksia tulee noin sata, joten siinä on aikamoinen perkaaminen”, Muurinen kertoo.

Galleria 2:n näyttelyt 2024

11.1.–5.2. Minor Glitches. Sanni Saari, mediainstallaatio
8.2.–11.3. Valo. Pirkkalan taideyhdistys ry:n vuosinäyttely, maalauksia ja veistoksia
14.3.–15.4. Wonderland. Matilda Palmu, tekstiiliteoksia
18.4.–6.5. Poimintoja. Pirkan opiston kuvataidekoulun vuosinäyttely
8.5.–3.6. Ennen kuin kaikki. Nina Huisman ja Mika Nykänen, valokuvia
6.6.–1.7. Pauno Pohjolainen.
4.7.–12.8. Local Contemporaries 20/24. Dead Birds & Lionheart ja Muka va, paikalliset vaatemerkit
15.8.–9.9. Oh La La. Anitta Asunta-Plane, raku-taidekeramiikkaa
12.9.–7.10. Ajasta kiinni. Taiteilijaryhmä MMMM, grafiikkaa
10.10.–4.11. Forget Me Not. Iina Gröhn, valokuvia
7.11.–9.12. Taivaan merkit. Heta Laitakari, pienveistoksia, valoveistoksia ja maalauksia
12.12.2024–4.1.2025 Poimintoja. Pirkan opiston kuvataidekoulun vuosinäyttely

Muutokset mahdollisia. Lähde: Pirkkalan kunta