Pirkkalan keskustakorttelissa julkistettiin veistos, joka on yhtä räväkkä kuin uusi kunnantalo – ”90 prosenttia ihmisistä haukkuu tämän, mutta minusta tämä on hyvä”

Taiteilija Pauno Pohjolainen tunnetaan julkisten veistostensa lisäksi taidemaalarina.

TAITEILIJA Pauno Pohjolainen kertoo, että Pirkan kivi -veistoksen voi tulkita symboloivan niin muinaista tulisijaa kuin porttiakin.

PIRKKALAN kuntakeskuksessa julkistettiin perjantaina uusi julkinen taideteos. Aukiolla, joka jää kunnantalon taakse ja keskustakorttelin uusien kerrostalojen väliin, seisoo nyt Pauno Pohjolaisen massiivinen veistos Pirkan kivi.

Punaisesta teräsbetonista ja mustasta teräslevystä koostuva, porttia tai kehyksiä muistuttava veistos sopii yhteen kunnantalon räväkän värimaailman kanssa. Taiteilija itse oli veistoksen julkistustilaisuudessa tyytyväinen työhönsä, vaikka arvelikin veistoksen voivan jakaa mielipiteitä.

”90 prosenttia ihmisistä haukkuu tämän, mutta minusta tämä on hyvä”, Pohjolainen totesi.

Suomen Taideakatemiasta valmistunut Pohjolainen tunnetaan maalauksistaan ja lukuisista julkisista taideteoksistaan. Hänelle on myönnetty Ars Fennica -palkinto vuonna 1997 ja Finlandia -mitali vuonna 2005. Tätä nykyä hän nauttii valtion taiteilijaeläkettä.

KUOPIOSSA asuva Pauno Pohjolainen vieraili Pirkkalassa ensimmäistä kertaa, kun hän osallistui perjantaina Pirkan kivi -veistoksensa julkistukseen.
LUJATALON aluejohtaja Pekka Kilponen kertoo keskustakorttelin rakentamisen olevan jo pitkällä.

VEISTOKSEN tilasi keskustakorttelin rakentaja Lujatalo Oy, joka luovutti aukion kunnalle torstaina.

Lujatalon aluejohtaja Pekka Kilponen totesi, että laskutavasta riippuen keskustakorttelista on nyt valmistunut noin 75 prosenttia. Korttelin 16-kerroksinen tornitalo sai ensimmäiset asukkaansa viime viikolla, mutta talon omistusasuntoja on vielä myymättä. Alakerroksissa 1–7 sijaitsee vuokra-asuntoja.

”Myymättömiä asuntoja on vielä, mutta en ole pettynyt nykyiseen myyntiin. Ihmisiä on myös käynyt hyvin näytöissä”, Kilponen sanoi.

Kaavan mukaan kortteliin saisi rakentaa vielä kaksi kerrostaloa, mutta niiden rakennustöitä ei olla vielä hetkeen aloittamassa.

”Mielellään rakentaisimme ne tähän samaan syssyyn, mutta markkina on sellainen, ettei aloituspäätöstä ole vielä voitu tehdä”, Kilponen kertoi.

PIRKAN kivi -veistos seuraa uuden Tiima-kunnantalon rohkeaa värilinjaa. Aukiolle pääsee Suupantien suunnasta Viistokujaa (kuvassa vasemmalla) pitkin.

PORMESTARI Marko Jarva kertoi olevansa tyytyväinen keskustakorttelin rakentumistahtiin. Hän totesi sen olevan yksi osa Pirkkalan koko keskusta-alueen – Abc-huoltoasemalta aina Pyhäjärven rantaan asti – kehittämistä.

Kuntalaisilta hän toivoo kärsivällisyyttä sietää uudistusten keskeneräisyyttä.

”Kritiikki ei harmita minua, mutta mielestäni pitäisi olla kärsivällinen ja muistaa, että keskustan kehittäminen on vielä kesken”, Jarva sanoi.