Kaukolämpö on nyt historiallisen vähäpäästöistä Tampereella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä, kertoo Tampereen Energia

Investoinnit uusiutuvaan energiaan näkyvät ja niitä on tehty myös Pirkkalassa.

KAUKOLÄMMÖN päästöt ovat vähentyneet nopeasti viime vuosina. Vuonna 2021 Tampereen Sähkölaitos Oy uusi Pirkkalassa Ollikan lämpökeskuksen 50-metrisine piippuineen. Laitos sai tuolloin valmiuden biokaasun ja bioöljyn käyttöön kaukolämpöveden lämmityksessä. Kuva: Antti Jokinen

TAMPERELAISTEN, pirkkalalaisten ja ylöjärveläisten kaukolämpöasiakkaiden hiilijalanjälki pieneni dramaattisesti viime vuonna, vaikka kaukolämmön käyttö kasvoi. Päästöt vähenivät peräti 33 prosenttia, tiedottaa Tampereen Energia.

”Vuoden 2023 aikana otimme käyttöön sekä Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen että ensimmäisen sähkökattilamme. Niiden ansiosta olemme Tampereen seudulla hyvässä vauhdissa kohti hiilineutraaliustavoitettamme vuodelle 2030”, kertoo johtaja Jukka Joronen.

Tampereen Energia teki päätti kymmenen vuotta sitten investoida jatkossa vain uusiutuviin energialähteisiin. Silloin yhtiön vuosittaiset hiilidioksidipäästöt olivat yli miljoona tonnia. Viime vuonna hiilidioksidipäästöt olivat enää 266 000 tonnia. Luku sisältää sekä sähkön- että lämmöntuotannon päästöt.

”Edellisen kerran näin pienet päästöt meillä oli vuonna 1974, siis 49 vuotta sitten. Kaukolämmön tuotanto on sen jälkeen lähes nelinkertaistunut”, Joronen sanoo.

Tampereen Energia arvioi, että jo tänä vuonna hiilidioksidipäästöt alenevat edelleen noin 100 000 tonnia.

”Päästömme alenevat 2024-2027 joka vuosi, kun jo päätetyt investoinnit valmistuvat ja saamme uudet laitoksemme täysimittaisesti käyttöön”, Jukka Joronen sanoo.

Tampereen Energian kaukolämmön tuotanto oli 2 268 GWh viime vuonna. Se on 100 prosenttia Tampereella, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa käytetystä kaukolämmöstä. Kaukolämmön tuotannosta uusiutuvaa oli 68 prosenttia.

On laskettu, että noin 86 prosenttia tamperelaisista asuu tai työskentelee kaukolämmitetyssä kiinteistössä.

Tampereen Energian sähköntuotanto oli puolestaa viime vuonna 474 GWh. Se on noin 25 prosenttia siitä sähkön määrästä, joka viime vuonna käytettiin Tampereen alueella. Uusiutuvan sähkön osuus Tampereen Energian tuottamasta sähköstä oli 69 prosenttia.

Tampereen Energian ilmastotiekartan mukaan kaikki yhtiön tuottama energia on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä ja hiilinegatiivista vuoteen 2040 mennessä. Kaukolämpö on ainoa tulevaisuudessa hiilinegatiivinen lämmitysmuoto.