”Tahallistakin väärinymmärrystä on tosi paljon myös poliittisten päättäjien keskuudessa” – Pirkkalassa vieraillut Sari Essayah pitää kärjistynyttä keskustelukulttuuria uhkana

Essayahin mielestä yhteiskunnassa tarvitaan luottamuksen ilmapiiriä.

SARI ESSAYAH on tyytyväinen siihen, että presidentinvaalien kampanjointi on sujunut ehdokkailta pääosin arvokkaassa hengessä. Essayah tapasi ihmisiä Partolan Citymarketissa maanantaina aamupäivällä.

KÄRJISTYNYT keskustelukulttuuri esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on uhka suomalaisten yhtenäisyydelle. Näin ajattelee kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah.

Pirkkalan Citymarketissa ihmisiä maanantaina tavannut Essayah on linjannut, että yksi hänen tavoitteensa presidenttinä olisi kansan yhtenäisyyden edistäminen.

”Tahallistakin väärinymmärrystä ja ohipuhumista on tosi paljon myös poliittisten päättäjien keskuudessa. Kyllähän meidän poliitikkoina pitää myöskin näyttää itse esimerkkiä”, Essayah toteaa.

Essayah kokee presidentinvaalien kampanjoinnin sujuneen ehdokkailta fiksussa ja kannustavassa hengessä.

Onko arvokkuus helppoa säilyttää, vai tuleeko yleisöltä tai muilta poliitikoilta painetta ärhäkkyyteen?

”Nyt tietysti ovat ne tiiviimmät viikot kampanjassa lähdössä. Pikkuisen on näkynyt sellaista, ei ehdokkaat itse… No, Hjallikselta taisi olla joku kärjekäs ulostulo. Mutta tukijoukoilla voi olla pientä kiusausta lähteä näin tekemään. Sanoisin, että se on paljolti meistä kiinni, miten haluamme tässä tilanteessa toisiamme kohdella.”

Essayah viittaa Liike Nytin Harry ”Hjallis” Harkimon viikonloppuna julkaisemaan Tiktok-videoon. Videolla Harkimo arvosteli kokoomuksen Alexander Stubbia.

LUOTTAMUS kanssaihmisiin on myös sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kysymys. Presidenttinä Essayah haluaisi tuoda eri tavoin ajattelevia ihmisiä yhteen esimerkiksi järjestämällä keskustelufoorumeja. Tavoitteena ei ole saada kaikkia ajattelemaan samoin kaikesta, vaan kyky toimia yhdessä yhteiskunnan eteen.

”Sisäinen koheesio ja luottamuksen ilmapiiri on se, mitä yhteiskunnassa tarvitaan. Jos verrataan ruotsalaiseen yhteiskuntaan, jossa on ollut paljon monenkinlaista sisäisen turvallisuuden heikentymistä, meillä suomalaisilla on mahdollisuus tähän vaikuttaa”, Essayah sanoo.

TAMPERELAISET Pentti ja Anneli Kuusisto keskustelivat Sari Essayahin kanssa.

MAA- ja metsätalousministeri mainitsee turvallisuustekijäksi myös kotimaisen ruoantuotannon turvaamisen. Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä Essayah puolestaan toivoisi Suomen ottavan nykyistä aktiivisempaa roolia metsäosaamisen ja cleantech-keksintöjen viennissä.

”Hiilijalanjälkemme on aika pieni ja se kanssa emme suuria saa aikaiseksi, mutta hiilikädenjäljen kanssa meillä olisi mahdollisuudet saada vielä enemmän erilaisia teknologisia ratkaisuja vietyä maailmalle.”

Valtiontaloudesta huolehtimiseen Essayah kannattaa ylivaalikautista yhteistyötä, jota istuva presidentti Sauli Niinistö ehdotti viimeisessä uudenvuodenpuheessaan.

ESSAYAHIA saapuivat Partolaan tapaamaan muun muassa tamperelaiset Pentti ja Anneli Kuusisto. Pitkän linjan kristillisdemokraatti Pentti Kuusistosta tuntui hyvältä nähdä, miten pitkälle puolue on päässyt.

Anneli Kuusisto kertoo toivovansa, että vaaleissa tapahtuu ”Taivaan Isän tahto”.

”Toiveissa on, että tulisi rauhaa rakastava presidentti”, hän sanoo.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.