Kireä pakkanen viivästyttää jäte- ja lietekuljetuksia Pirkanmaalla -yhtiö antaa asukkaille vinkit, joilla auttaa asiaa ja helpottaa kuljettajien urakkaa

JÄTEASTIOIDEN tyhjennys lumen ja pakkasen keskellä on haastavaa. Nestemäisiä jätteitä ei pidä laittaa astioihin, sillä märkä jäte jäätyy kiinni seinämiin eikä astia tyhjene.

KIREÄ pakkanen vaikuttaa jäteautojen toimintaan ja jäädyttää jäteastioita. Hidastuksia tulee ja jäteautoja joudutaan tyhjentämään useammin, kun jäinen jäte ei pakkaannu normaalilla tavalla.

Myös lietenoudoissa on tällä hetkellä kylmyydestä johtuvia viiveitä. 

Erityisesti biojätteen huolellinen pakkaaminen kotona auttaa asiaa. Biojätteen voi pakata sanomalehteen, paperipussiin tai muuhun maatuvaan materiaaliin.

”Jäteastioihin ei saa laittaa mitään nestemäisiä jätteitä, koska neste valuu tyhjennyksen yhteydessä pihalle ja voi näin pakkasilla jäätyessään rikkoa astian”, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala

”Suurkeittiöissä märän biojätteen valuttamiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Huolellisesti paikoilleen asetetun sisäsäkin käyttö bioastiassa helpottaa tyhjennystä. Käytettyä käsipyyhepaperia voi myös käyttää kuivikkeena biojäteastiassa”, jatkaa Varsala. 

Jätetilojen ja -astioiden jäätyneet lukot saattavat estää tyhjennyksen jopa kokonaan. Ne on syytä käsitellä lukkorasvalla.

Jätteenkuljettajien työn sujumista turvallisesti myös talvella helpottavat ehjät jäteastiat, joiden ympäristöstä lumityöt on tehty ja alue hiekoitettu. Jätetilojen tulee olla riittävästi valaistuja.

Vuoden vaihteen arkipyhäviikoilla jäteastian tyhjennyspäivä voi muuttua totutusta. Tyhjennykset etenevät, eivätkä vaadi erillistä yhteydenottoa asiakaspalveluun.