”Älä säikähdä joulupukkia äläkä kokeile luistimia parketilla”, varoittelee vakuutusyhtiö. Eräs kaikille tuttu lelu näkyy jouluaaton vahinkoilmoituksissa

Aaton lahjasäkki pitää sisällään yllättäviä vahingon aiheuttajia, kertovat pyhien haavereista tehdyt vahinkoilmoitukset.

SUOMALAISILLE sattuu jouluaattoa viettäessä monenlaisia vahinkoja. Lego voi mennä korvaan, joulukuusen koristelija pudota tai arvotavara kirvota kädestä joulupukin rynnistäessä sisään.

VAKUUTUSYHTIÖN tilastot ja kokemukset kertovat, että jouluaattona on syytä olla varuillaan. Ei esimerkiksi kannata tunkea legopalikkaa korvaan tai säikähtää pukkia niin, että omaisuutta tuhoutuu.

Jouluvalmisteluiden kiireessä myös putoillaan erilaisten kiipeilyjen takia. Esimerkiksi jouluvalojen asentaminen sisältää monenlaisia vaaranpaikkoja.

”Valojen ripustamisen yhteydessä on hajonnut ikkuna- ja parvekelaseja sekä televisioita. Näissä tapauksissa on aina vaarana myös henkilövahingot, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo.

”Kipuamista varten saatetaan ottaa nopeasti avuksi lähimpänä oleva jakkara ja se asetetaan huolimattomasti paikoilleen, jolloin vahinko tapahtuu.”

Aaton kohokohta on monessa kodissa joulupukin vierailu. Visiitti on kuitenkin joissain tapauksissa jännittänyt lapsia niin paljon, että omaisuutta on hajonnut lapsen säikähtäessä joulupukkia.

”Kun pukki on astunut sisään, käsissä ollut tabletti on lipsahtanut lattialle ja hajonnut”, Erkamo kertoo.

Joulun vahinkotilastoissa näkyy myös into testata uusia lahjoja

LAHJASÄKIN avaaminen pitää sekin sisällään monta vaaran paikkaa, kertovat vahinkotilastot. Teräaseella lahjoja avatessa on syytä toimia varovasti.

”Avaamisista on aiheutunut haavoja tai paketin sisällä oleva lahja on vahingoittunut”, Erkamo sanoo.

Yksi tilastoissa esiin nouseva vahinkoja aiheuttava lelu, on pieni rakennuspalikka, kuten Lego. Pienillä lapsilla yleisin vahinko on niiden työntäminen nenään tai korvaan. Vaarallisia tilanteita on myös aiheutunut palikan päätyessä lapsen suuhun.

Vahinkoja on sattunut lisäksi lapsen kaatuessa niiden päälle, terävä palikka aiheuttaa helposti haavan.

Rakennuspalikoissa piilee vaara myös aikuisille. Niihin liukastutaan ja nilkka nyrjähtää tai satutetaan jalkapohja niiden päälle astuttaessa.

”Joulun vahinkotilastoissa näkyy myös into testata uusia lahjoja. Luistimia on koekäytetty parketilla ja leikkisähköautot sekä radio-ohjattavat autot ovat aiheuttaneet sisätiloissa törmäilyllään vahinkoa omaisuudelle, Erkamo kertoo.

TURVALLISTA ei ole joulupöydässäkään.

OP Ryhmän teettämän kyselyn mukaan aikuisten joulunajan yleisin harmi on liian hyvin maistuva jouluruoka ja sen myötä saadut vatsavaivat. Vastaajista 30 prosenttia on saanut vatsavaivoja ylensyönnin takia.

Kyselyn mukaan 20 prosentille suomalaisista glögit ja punaviinit aiheuttavat jouluisin vahinkoja niiden kaatuessa matoille, sohville ja tietokoneiden päälle.

Jouluruokien valmistaminen ja leipominen aiheuttaa joka joulu monenlaisia vahinkoja.

”Yksi yleisimmistä vahingon aiheuttajista on kinkkurasva. Kuuma kinkkurasva ja paistopussista purkautuva höyry voivat aiheuttaa palovammoja. Kinkkua paistaessa kannattaa olla varovainen, käyttää paistopussia ja korkeareunaista uunivuokaa”, Erkamo neuvoo.

Perinteisesti kinkkurasva tukkii myös viemäreitä. Putkiston tukkeutumisesta aiheutuva vahinko voi olla joissain tilanteissa jopa kymmeniä tuhansia euroja.