Pelottavan ulkonäön takaa löytyy ystävä – Harvoin kuulee katsomosta niin paljon naurunpyrskähdyksiä kuin Pirkkalan harrastajateatterin uudessa lastennäytelmässä

Kilttiä sutta ken pelkäisi -näytelmän viimeiset esitykset ovat tulevana viikonloppuna.

KILTTIÄ sutta ken pelkäisi -esityksessä Seppo Sutta näyttelevä Tiina Rastas ja muut näyttelijät onnistuvat mainiosti rooleissaan. Näytelmän ehtii nähdä vielä ensi lauantaina.

Mikä: Kilttiä sutta ken pelkäisi, lasten satunäytelmä.

Missä: Pirkkalan harrastajateatterin esitys Suupanniityn koulun teatteriluokassa.

Ketä: Käsikirjoitus ja ohjaus Sanna Hildén. Rooleissa Tiina Rastas (Seppo Susi), Minna Pursiainen (Äiti Susi), kilikaksosina Sara Nurmi (Pinja) ja Pirita Vainioinen (Pasi), Marko Leppänen (Pate Possu), Jaana Ristimäki-Anttila (Punahilma), Sari Vento (Vemmelsääri Jr.), Jarkko Hovilainen (hammaslääkäri ja kummitus), Arja Rinneaho (hammashoitaja ja pikkukummitus).

Pähkinänkuoressa: Eräänä päivänä jänis Vemmelsääri Jr. tekee kauhistuttavan huomion: kotikortteliin on muuttanut susilapsi äitinsä kanssa! Siinäpä hirveä uutinen kerrottavaksi naapuruston muille lapsille, kilikaksosille Pinjalle ja Pasille, Pate Possulle ja Punahilmalle. Kaikki säikähtävät vallan hirmuisesti, onhan jokaisella sukukohtaista kokemusta nälkäisistä, toisia eläimiä ja jopa ihmisiä hotkivista susista. Vaan kuinka lopulta käykään?

Arvio: Miten hersyttävän hauska ja raikas näytelmäesitys Suupanniityn koulun teatteriluokassa nähdäänkään!

Esityksen teemoina ovat epäluulo vierasta, uutta kaveria kohtaan sekä ylisukupolvisista kokemuksista kumpuavat ennakkoluulot, mutta niitä ei käsitella tiukkapipoisella vakavuudella, sormea heristäen. Päinvastoin, vaikeita asioita lähestytään lämpimästi huumorilla, joka osuu ja uppoaa sekä esityksen lapsikatsojiin että myös katsomossa olleisiin aikuisiin. Harvoin teatteriesityksissä kuullaan katsomossa niin hersyviä naurunpyrskähdyksiä kuin nyt Suupanniityn koulun teatteriluokassa.

Näytelmässä kiinnittyy huomio sen replikoinnin luontevuuteen. Siinä näkyy käsikirjoittaja Sanna Hildénin leipätyö päiväkodin varhaiskasvatuksen opettajana, hän osaa tuoda asioita esiin pienten lasten omalla kielellä.

Loistava on myös Hildénin oivallus käsitellä sukupolvien takaa periytyviä ennakkoluuloja tuttujen satujen kautta. Punahilkan tuntevat kaikki, samoin tuttuja ovat sadut Sudesta ja seitsemästä pienestä kilistä sekä Kolmesta pienestä porsaasta ja isosta, pahasta sudesta. Nyt ääneen pääsevät näiden satuhahmojen jälkeläiset.

NÄYTELMÄN huumori uppoaa sekä lapsiin että aikuisiin. Kuvassa näyttelijäkaartista Minna Pursiainen (vas.), Tiina Rastas, Marko Leppänen, Sari Vento, Jaana Ristimäki-Anttila, Pirita Vainioinen ja Sara Nurmi.

Erikseen on mainittava musiikin osuus näytelmän juonenkuljetuksessa. Esimerkiksi kilikaksonen Pinjan ja muiden eläinlasten räppinä esittämä satu sudesta ja kileistä on mukaansa tempaavaa kuunneltavaa pelottavasta aiheestaan huolimatta.

Musiikki myös johdattelee katsojat hauskasti Seppo Suden hammaslääkärikäyntiin, kun hammashoitaja valmistelee mukaansatempaavien sävelten keinuttamana hammaslääkärin vastaanottoa potilaan hoitoa varten.

Näytelmällä on onnellinen loppu, kuten perinteisissä saduissa aina. Sen viimeinen näytös saanee lapset vielä lisää pohtimaan ystävyyttä ja epäluuloja, pelkojakin.

Oho: Näytelmän viimeiset esitykset ovat ensi lauantaina, minkä jälkeen Pirkkalan harrastajateatteriyhdistys Pirha jättää jäähyväiset jo tutuksi käyneelle Suupanniityn koulun teatteriluokalle.

Rakennusta odottaa purku, kun vieressä rakenteilla oleva koulukampus kulttuuritiloineen valmistuu, ja teatteriyhdistys pääsee vihdoin esittämään näytelmiä asianmukaisella näyttämöllä. Mielenkiintoista nähdä, millaisiin esityksiin Pirha yltääkään siellä, kun jo tähän astikin yhdistys on tehnyt hyvää teatteria erittäin vaatimattomissa oloissa ja tiloissa.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆☆

Kilttiä sutta ken pelkäisi. Lasten satunäytelmän viimeiset esitykset Suupanniityn koulun teatteriluokassa (Urheilutie 3) la 25.11. klo 13 ja klo 15. Kesto n. 45 min. Suositusikä 5+.