Kun keskitysleirien julmuri Heinrich Himmler herkistyi Hämeen suvessa – TT:n näytelmässä on hersyvästi puolet totta ja toinen puoli petäjäistä, vai onko?

TAMPEREEN Teatterin näytelmä Vieras eli Julmurin suviyö kertoo natsi-Saksan toiseksi korkeimman johtajan Heinrich Himmlerin vierailusta Hämeessä lähellä Hattulaa. Kuvassa: Konsta Laakso ja Annuska Hannula. Kuva: Mika Hiltunen

Mikä ja missä: Vieras eli Julmurin kesäyö. Juha Siltasen kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän kantaesitys Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä.

Rooleissa: Heinrich Himmler Konsta Laakso, Aino, sisäkkö Annuska Hannula, Felix Karsten, Himmlerin hieroja ja terveysneuvoja Jarkko Tiainen, luutnantti Eino E. Suolahti Antti Tiensuu, valtiollisen poliisin etsivä Kauhanen Topi Kohonen, Saga, tarjoilija Elina Rintala, Anni, aputyttö Anna Pulkkila, SS-kapteeni Grothmann Matti Hakulinen, SS-ylikersantti Conrad Gerhard Arttu Soilimo. Lavastussuunnittelu Jyrki Pylväs, pukusuunnittelu Mari Pajula, valosuunnittelu Mika Hiltunen, äänisuunnittelu Jouni Koskinen ja Juha Siltanen.

Pähkinänkuoressa: Natsi-Saksassa juutalaisten joukkotuho keskitysleireillä on kiivaimmillaan, kun siitä vastaava SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmler saapuu Suomeen 1942. Työlistalla on myös Suomen juutalaisten kohtalo. Hämeen Tyrvännön huvila Petäyksessä, nykyisessä Hattulassa Vanajaveden rannalla, Himmler lomailee sotilasseurueen ja paikallisten palvelijoiden opastuksella.

Kaikki saavat olla herkkähipiäisen sotilasjohtajan kanssa varpaillaan. Sisäkkö Anni kuitenkin pääsee vilpittömillä sanoillaan Himmlerin ihon alle ja suosioon. Himmler herkistyy tuijottamaan Vanajaveden aaltojen pimeyteen ja kohtaamaan ainakin hetkeksi hitusen omasta inhimillisyydestään.

ELINA Rintala, Matti Hakulinen ja Topi Kohonen Tampereen Teatterin näytelmässä Vieras eli Julmurin suviyö. Kuva: Mika Hiltunen

Arvio: Lukuisat kaunokirjalliset teokset ovat koettaneet päästä maailman julmimpien tyrannien pään sisään. Millainen mies on kotiväkensä piirissä, jos murhauttaa työpaikallaan päivittäin tuhansia miehiä, naisia ja pikkuvauvojakin?

Sitä samaa valottaa osaltaan Juha Siltasen uutuusnäytelmä. Kyseessä on kaikin puolin onnistunut, kiinnostava ja jännitteeltään viihdyttävä tapaus.

Himmler siis tosiaan vieraili Vanajaveden rannassa 1942, tämä on fakta. Juha Siltanen punoo tarinaan inhimillistä kosketuspintaa pistämällä tämän ihastumaan suomalaisneitoseen hämäläisen suviyön visulla myötävaikutuksella. Muutakin arvoituksellista Himmlerin vierailuun liittyi.

Valokuvat kertovat Himmlerin käyneen sieniretkellä. Siltanen noudattelee faktoja tarkasti ja pistää mukaan puolet petäjäistä, tai ainakin spekulaatiota. Tai ehkä ei sittenkään? Paikallisen muistitiedon mukaan jonkinlainen kohtaaminen rannalla saattoi myös tapahtua…

Vuorosanailu on värikästä. Pääosan esittäjä Konsta Laakso pitää näytelmän näpeissään aivan loistavalla puheilmaisulla ja kehon kielellä. Hän on sitä paitsi kuin ilmetty nuori Pekka Autiovuori. Himmleriä käy melkein sääliksi, mies tykkäsi linnuista ja kasveista. Ehkä vain uravalinta oli väärä? Vanajaveden usva nousee hänen ylleen kuin Auschwitzin kaasu.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆