Heijastavasta kankaasta valmistetut vaatteet ja laukut ovat nykyään suosittuja – Pitää kuitenkin muistaa, että ne eivät välttämättä täytä heijastimen määritelmää

Heijastavana vaatteena voidaan myydä myös vaatteita, jotka jättävät käyttäjänsä käytännössä näkymättömäksi pimeällä.

ASIANMUKAISEN heijastimen tunnistaa pakkausmerkinnöistä. Arkistokuva.

PIMEÄT aamut ja illat ovat jälleen seuranamme, kun marraskuu on kääntymässä kohti loppuaan. Viimeistään nyt jokaisen lenkkeilijän, pihalla leikkijän, työmatkalaisen, koululaisen ja kaupassa kävijän soisi löytäneen ylleen kaikenlaista heijastavaa ja paikantaneensa kulkuneuvonsa valaistuksen säätimet.

Viime vuosina jalankulkijoilla ovat yleistyneet erilaiset heijastavasta kankaasta valmistetut takit, käsineet ja laukut. Trendi on ainakin autoilijan näkökulmasta erittäin tervetullut, sillä heijastavan pinta-alan lisääminen lisää myös mahdollisuuksia tulla huomatuksi liikenteessä. Jalankulkijalle itselleen heijastavan takin pukeminen päälle voi tuntua näppärämmältä kuin hiha- ja muiden heijastinten lisäily asukokonaisuuteen.

PITÄÄ kuitenkin muistaa, että heijastava tuote ei ole sama asia kuin henkilösuojaimen statusta nauttiva heijastin. Liikenneturva muistuttaa, että toisin kuin heijastimille, heijastaville pipoille sun muille tuotteille ei ole minkäänlaisia laatuvaatimuksia. Näin ollen heijastavana vaatteena voidaan myydä myös vaatteita, jotka jättävät käyttäjänsä käytännössä näkymättömäksi pimeällä. Kaupan kirkkaissa valoissa vaatteen heijastavia ominaisuuksia on vaikea arvioida.

Liikenneturvan mukaan heijastava vaate ja erilaiset itse tehdyt heijastavat koristeet voivat parhaassa tapauksessa olla hyvä lisä ulkoilijan näkyvyyteen. Pahimmassa tapauksessa ne eivät lisää käyttäjänsä näkymistä lainkaan.

Paras turva on siis edelleen joka suuntaan näkyvä heijastinvalikoima tai asianmukaisiksi todetut huomioliivit tai -henkselit. Jos kauppareissun ostokset haluaa lisäksi pakata heijastavaan kangaskassiin, ei siitä haittaakaan ole.