”Se on raaka laji” – Pirkkalan lukion opiskelijat Jade Naapila ja Silja Ståhl lähtevät MM-kisoihin hurjapäisessä voimistelulajissa, jossa pienikin virhe voi kostautua

Trampoliinivoimistelun nuorten MM-kisat pidetään tällä viikolla Isossa-Britanniassa.

JADE Naapila (vas.) ja Silja Ståhl odottivat Birminghamin MM-kisoihin lähtöä jännityksellä ja innolla. Naapila löysi Pirkkalan lukion oleskelutilojen palapelistä Ison-Britannian lipun.

TÄLLÄ viikolla saadaan jälleen jännittää Pirkkalan nuorten menestystä maailmalla. Nyt näyttämönä on Ison-Britannian Birmingham ja tapahtumana trampoliinivoimistelun nuorten ikäluokan MM-kisat.

Hurjapäiden lajissa Suomea edustavat 15–16-vuotiaiden ikäluokassa Pirkkalan lukion opiskelijat Silja Ståhl, 16, ja Jade Naapila, 15. Pirkkalalainen Ståhl ja tamperelainen Naapila ovat voimistelu-uransa tähän asti suurimman haasteen edessä, sillä tätä ennen heidän isoimmat kisansa ovat olleet Pohjoismaiden kilpailut.

Nuorten MM-kisat alkavat torstaina, mutta Ståhl ja Naapila lähtivät matkaan jo viime sunnuntaina. Heidän omat kilpailusuorituksensa alkavat tulevana lauantaina.

Pari päivää ennen lähtöä voimistelijat kertoivat odottavansa tulevaa innolla.

”Vähän jännittää, mutta olen ihan kivoilla fiiliksillä. Uskon, että tästä tulee hyvä kokemus”, kuvaili Naapila

”Minuakin jännittää, mutta olen myös tosi innoissani. Kova työ palkitaan nyt, kun olemme saaneet kisaluvan ja pääsemme edustamaan Suomea. Se on iso asia”, sanoi Ståhl.

Synkrossa tehdään 10 täysin samaa liikettä täysin samaan aikaan. Mutta jos tulee yksikin virhe, niin suoritus katkeaa ja se on siinä.

Silja Ståhl

STÅHL ja Naapila kilpailevat parina trampoliinivoimistelun alalajissa nimeltä synkrotrampoliini. Lisäksi Ståhl osallistuu yksin tuplaminitrampoliinin kilpailuihin.

Synkrotrampoliini eli synkro on parilaji, jossa kaksi voimistelijaa tekee vierekkäisillä trampoliineilla samanlaiset liikesarjat mahdollisimman samaan aikaan.

”Se on raaka laji. Synkrossa tehdään 10 täysin samaa liikettä täysin samaan aikaan. Mutta jos tulee yksikin virhe, niin suoritus katkeaa ja se on siinä”, Ståhl sanoo.

Tuplaminitrampoliinissa liikkeet tehdään juoksuvauhdista. Suorituksessa tehdään trampoliinilla kaksi peräkkäistä liikettä, joiden välissä ponnistetaan trampoliinilta seuraavaan liikkeeseen.

VOIMISTELUSEURA Bounce Espoon kevätkisoissa toukokuussa Jade Naapila ja Silja Ståhl saivat tarvittavan pistemäärän täyteen, että tie MM-kisoihin aukesi. Kuva: Silja Ståhlin kuva-arkisto

TAMPEREEN Voimistelijoita edustavat Naapila ja Ståhl kuvailevat trampoliinivoimistelua vaativaksi lajiksi, joka laittaa kehon koville. Naapila toteaa, että kropasta täytyy pitää huolta, jotta se kestää hypyt. Liikesarjoja tehdessä on myös kyettävä keskittymään moneen asiaan samaan aikaan.

Ståhl nimeää omaksi haasteekseen sen, että kisasuoritukset saisi sujumaan yhtä hyvin kuin suoritukset treeneissä.

Parasta lajissa ovat molempien mielestä uuden oppiminen ja onnistumiset kisoissa. Kilpailukokemusta Ståhlilla on noin viisi vuotta ja Naapilalla puolisen vuotta vähemmän. Toisiinsa he tutustuivat samoissa treeneissä käydessään. Sittemmin heistä on tullut myös koulukavereita, kun Naapila vaihtoi ammattikoulusta lukioon ja päätti hakea juuri Pirkkalaan.

”Tietysti keskiarvoraja vaikutti päätökseen, mutta olin myös kuullut Siljalta, että tämä on kiva koulu ja ei liian iso”, Naapila sanoo.

Tietysti keskiarvoraja vaikutti päätökseen, mutta olin myös kuullut Siljalta, että tämä on kiva koulu ja ei liian iso.

Jade Naapila

IDEA MM-kisoihin pyrkimisestä virisi molemmilla viime talvena, kun tuttu voimistelija pääsi viime vuonna kisoihin edustamaan Suomea. Ensimmäinen tehtävä oli miettiä, missä trampoliinivoimistelun alalajissa heillä olisi parhaat mahdollisuudet saada edustuspaikka.

”Piti tehdä vähän uhrauksia ja miettiä, mihin lajiin pystyy panostamaan, mikä tuntuu realistiselta ja mihin haluaa eniten”, Ståhl kertoo.

Lopulta Naapila ja Ståhl olivat ainoa kisoihin hakenut synkropari ikäluokassaan ja Ståhl ainoa, joka ylitti tuplaminitrampoliinissa vaaditun pisterajan.

BIRMINGHAMIIN he lähtevät ennen kaikkea kerryttämään arvokasta kisakokemusta.

”Sanoisin, että tavoitteena on ainakin saada sarja läpi. Viimeiset kaksi kilpailua, jotka olemme tehneet tällä sarjalla, eivät ole menneet omalta osaltani hyvin”, Naapila toteaa.

”Ihmeitä pitäisi tapahtua, että me kultaa voittaisimme. Mutta otamme kaiken kokemuksen vastaan, mitä nyt saamme. Toivon ehjää suoritusta, johon pystyy olemaan tyytyväinen. Tehdään oma parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää”, Ståhl lisää.