Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat nyt käynnissä – Pirkkalan lukiosta mukana yli 100 kokelasta

Maksuttomien kokeiden osuus on Suomessa ensimmäistä kertaa suurempi kuin maksullisten, kertoo Ylioppilastutkintolautakunta.

PIRKKALAN Kuva: Sanni Harmanen

SYKSYN ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät tällä viikolla. Maanantaina kokelaat urakoivat äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeessa, ja tänään keskiviikkona vuorossa on reaaliaineiden kokeita.

Pirkkalassa syksyn tutkintokertaan osallistuu kaikkiaan 108 kokelasta, kertoo Pirkkalan lukion rehtori Marjukka Suihko.

”Heistä kuitenkin vain muutamalla on tarkoitus valmistua syksyllä. Suurin osa on abiturientteja, jotka saavat tutkintonsa valmiiksi keväällä, ja 24 on korottajia tai tutkinnon täydentäjiä”, Suihko kertoo.

Ylioppilastutkintoa varten kokelaan on suoritettava vähintään viiden aineen kokeet. Kokeet voi hajauttaa enintään kolmelle tutkintokerralle. Jos kokelas siis tekee ensimmäiset kokeensa tänä syksynä, hän voi suorittaa kokeita vielä ensi vuoden keväällä ja syksyllä.

KOKO maassa syksyn ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut 43 900 kokelasta.

Tänä syksynä maksuttomien ylioppilaskokeiden osuus on ensimmäistä kertaa suurempi kuin maksullisten kokeiden, noin 55 prosenttia kaikista kokeista. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan maksuttomuus koskee pääasiassa niitä opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion syksyllä 2021 tai myöhemmin.

Maksuttomuuden piirissä oleva kokelas voi suorittaa viisi ensimmäistä ylioppilaskoettaan maksuttomasti. Mikäli kokelas saa maksuttomasti suoritetusta kokeesta hylätyn arvosanan, hän voi myös uusia sen maksuttomasti tietyin poikkeuksin.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset Pirkkalassa

MA 11.9. Äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe

KE 13.9. Reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)

PE 15.9. Vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti)

MA 18.9. Toinen kotimainen kieli (ruotsi)

TI 19.9. Matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

TO 21.9. Reaali (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantieto, terveystieto)

PE 22.9. Äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe

MA 25.9. Vieras kieli, lyhyt oppimäärä