Pirkkalan uutta kunnantaloa on parjattu Lego-palikan näköiseksi – Nyt pirkkalalaiset Alisa Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen rakensivat siitä palikoilla massiivisen pienoismallin: ”Vastasimme heti, että teemme tämän!”

Kunnantalon Lego-jäljitelmä sisältää lähes 30 000 palikkaa. Tulevaisuudessa sen on tarkoitus tulla näytteille joko kirjastoon tai kunnantaloon. Idea rakennelmaan lähti Pirkkalaisen jutusta.

LEPOMOISIOSSA asuvat Mika Mäkinen ja Alisa Ala-Salomäki innostuivat, kun kunta halusi tilata heiltä Legoista rakennetun Tiiman pienoismallin. Valmis rakennelma painaa arviolta yli 20 kiloa.

PIRKKALAN laatikkomaista kunnantaloa on verrattu valmistumisestaan lähtien punaiseen Lego-palikkaan.

Kunnassa ei nimitystä selvästi ole säikähdetty. Pian Pirkkalaan tulee nimittäin esille kunnantalon pienoismalli, joka on rakennettu – Legoista.

Pienoismallin ovat rakentaneet pirkkalalaiset Alisa Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen. Legoja innokkaasti harrastava pariskunta nähtiin keväällä kisaamassa Lego Masters Suomi -tv-ohjelmassa. Pirkkalainen teki heistä tuolloin haastattelun.

Haastattelussa pariskunta kertoi haaveilevansa, että voisivat jonain päivänä rakentaa Pirkkalan Tiima-kunnantalon legoilla. Ala-Salomäki totesi, että pariskunta toteuttaa rakennushankkeen, jos kunta ostaisi heille siihen palikat.

TIIMAN pienoismallissa on pyritty tarkkuuteen ulkoasun suhteen. Joitakin poikkeamia on, ainakin läpinäkyväksi tarkoituksella jätetty takaovi ja sokkelin väri. ”Sokkeli oli katsomissamme Google-kuvissa vielä harmaa, mutta nykyään se on maalattu punaiseksi”, Mika Mäkinen kertoo.

TÄMÄ ei jäänyt kunnantalolla huomaamatta, kertoo kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.

”Siitä lehtijutusta se idea lähti. Toinen taustalla vaikuttanut asia oli, että olimme pohtineet Tiimaan jonkinlaista taidehankintaa. Totesimme, että tämä olisi uudentyyppistä taidetta. Soitin Alisalle ja Mikalle ja kysyin, pystyisikö tämän toteuttamaan”, Joensuu sanoo.

Pitikö pariskunnan miettiä vastaustaan?

”Ei, vastasimme heti, että teemme tämän!” Ala-Salomäki sanoo.

TIIMAN Lego-jäljitelmä sisältää lähes 30 000 palikkaa ja on noin 67 senttimetriä korkea. Painoksi Mäkinen arvioi näppituntumalta noin 25 kiloa.

Projekti oli kunnianhimoinen: tarkoituksena oli tehdä rakennelmasta ulos päin mahdollisimman tarkka kopio esikuvastaan.

”Kävimme katsomassa Tiimaa kerran varta vasten paikan päällä, minkä lisäksi katselimme sitä tietenkin aina ohi ajaessa. Lisäksi otimme mallia netin kuvista ja Tiiman arkkitehtikuvista. Kaverimme, joka asuu Tiiman viereisessä talossa, otti meille kuvan rakennuksen katosta, siitä emme löytäneet kuvia mistään muualta”, Ala-Salomäki kertoo.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pariskunta rakensi näin tarkkaa jäljitelmää olemassa olevasta rakennuksesta.

TIIMAN sisällä piilee jännittäviä huoneita, esimerkiksi aarrekammio. Kuva on otettu ennen rakennelman katon paikoilleen laittamista.
KATON suunnitteluun Alisa Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen saivat apua Tiiman naapurissa kerrostalossa asuvalta ystävältään, joka otti heille valokuvan katosta.

PUNAISEN ulkokuoren lisäksi pienoismalliin on tehty sisätilat. Niissä Mäkinen ja Ala-Salomäki ottivat vapauden irrotella. Rakennelman sisällä ei ole valoja, mutta taskulampun avulla Tiiman ikkunoista kurkistelemalla voi löytää esimerkiksi kahvihuoneen ja aarrekammion.

Humoristisia yksityiskohtia edustavat esimerkiksi Tiiman pihalta löytyvä lego-koirankakka – aihe, josta Pirkkalassa niin usein keskustellaan, Ala-Salomäki sanoo.

Taideteoksen hinnaksi kunnalle tuli Joensuun mukaan noin 4 000 euroa. Tämä sisältää rakennelmaan käytetyt palikat ja ”hyvin pienen” palkkion rakentajille.

TASKULAMPUN valossa voi todeta, että pienoismallin aulassa piilee… pienoismallia esittävä palikka!

JOENSUU kertoo, että Lego-Tiima aiotaan asettaa esille joko kunnantaloon tai kirjastoon, kunhan sitä varten saadaan ensin hankittua sopiva vitriini tai muu suoja.

Tätä ennen rakennelman pääsee näkemään Helsingissä syys- ja lokakuun vaihteessa järjestettävässä Lego-tapahtumassa.

”Edustamme siellä Pirkkalaa ylpeinä”, Ala-Salomäki sanoo.