Lepomoisiossa asuvat Alisa Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen nähdään pian tv:ssä rakentamassa Lego-palikoilla – Hyväntuulisen sarjan kuvaukset olivat yllättävän stressaava kokemus, jonka aikana pääsi kirosanojakin

Pariskunta haaveilee rakentavansa jonakin päivänä legoilla erään Pirkkalan puhutuimmista maamerkeistä.

MIKA MÄKISEN ja Alisa Ala-Salomäen entinen vierashuone toimii nykyisin Lego-rakenteluhuoneena, jonka seinillä on esillä monenlaista Lego-palikoista rakennettua härveliä ja otusta.

KUN jalka osuu lattialle jätettyyn, Lego-palikoita pursuavaan kippoon, lähtee kiposta hauska helähdys.

Ääni taitaa kuulua usein eräässä omakotitalossa Pirkkalan Lepomoisiossa, jossa on pyhitetty kokonainen huone Lego-palikoilla rakentelulle.

Seiniä kiertäville hyllyille on nostettu rakennelmia turvaan perheen 3-vuotiaan pojan, kissan ja mäyräkoiran ulottuvilta. Keskilattiaa hallitsee palikoita pursuava sohvapöytä. Perheen lapsen pituutta seurataan seinään vedettävien lyijykynäviivojen sijaan seinälle kiinnitettävillä palikoilla.

TÄLLAISESSA kodissa pelkää väkisinkin, milloin joku legoista eksyy jalkapohjan alle.

Alisa Ala-Salomäelle ja Mika Mäkiselle legojen päälle astuminen on niin arkista, ettei ajatus herätä ainakaan näkyviä kauhuntunteita.

”Niin käy varmaan joka päivä”, Ala-Salomäki arvelee.

”Ei se edes tunnu enää miltään”, Mäkinen lisää.

Värikkäät muovipalikat seuraavat kodin ulkopuolellekin. Kerran Ala-Salomäki ihmetteli jooga-tunnilla, mikä jalan alla oikein painoi, kunnes tunnin jälkeen löysi jooga-matolta Lego-palikan.

MIKA Mäkinen huomaa, että Lego-paloaseman helikopterin lavat ovat lennähtäneet karkuteille.
LISSU-KISSA käy tutkimassa ikkunalaudalle asetettua Lego-linnaa.

PIRKKALAN lentokentällä ”moniosaajana” työskentelevä Ala-Salomäki ja käyttöönottoinsinööri Mäkinen ovat Lego-harrastajia. Heidän rakentelutaitojaan pääsee todistamaan pääsiäisenä tv:stä, kun Lego Masters -kisailusarjan uusin kotimainen kausi alkaa.

Kilpailussa kahden hengen joukkueet rakentavat Lego-palikoista mitä erikoisempia rakennelmia tehtävänannon pohjalta ja aikarajan puristuksessa. Heikoimmin suoriutuneet pudotetaan pelistä, ja paras pari palkitaan 10 000 eurolla ja matkalla Legoland-teemapuistoon.

Ala-Salomäki ja Mäkinen eivät voi vielä kommentoida, kuinka pitkälle he kisassa pääsivät. Mutta sen he sanovat, että ohjelman teko oli rankka rutistus.

PARISKUNTA pääsi mukaan ohjelmaan esittelyvideon ja kahden karsintatehtävän jälkeen. Itse kuvaukset kestivät viisi viikkoa, jonka aikana kuvattiin viitenä päivänä viikossa ja tehtiin 12–16 tunnin päiviä. Molemmat ottivat kuvauksia varten palkatonta vapaata, joskin Mäkinen sai käytettyä siihen myös kesälomiaan. Santeri-poika saatiin mummolaan hoitoon kuvausten ajaksi.

Ala-Salomäki ja Mäkinen kuvaavat kisaa tunteiden sekoitukseksi. Kisaajat auttoivat ja tsemppasivat toisiaan mahtavasti, mutta kilpailuvietti toi myös paineita. Mäkinen kuvailee, että Lego-rakennelman hajoaminen kesken kiireisen rakentamisen tuntui maailmanlopulta.

”Välillä tuli kirottuakin. Toivottavasti pahimpia kohtia on leikattu perheohjelmasta pois”, Ala-Salomäki tuumii.

Kisa ja päätuomarina toiminut Lego Groupin ”creative lead” Esa Nousiainen kuulostavat syöpyneen myös alitajuntaan.

”Vieläkin näen joskus unia, joissa Esa arvostelee meidän töitä”, Ala-Salomäki sanoo.

SEINÄLLE kiinnitetyt palikat palvelevat perheen mittausseinänä. Ylimpiin kohtiin on kiinnitetty turvaan muutamia harvinaisempia Lego-palikoita.
ALISA Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen saivat Lego Masters -kisasta kotiinviemisiksi itsensä näköiset lego-hahmot ja lisäksi setin, jolla voi rakentaa sarjan palikkalogon.

KOTIOLOISSA legoilla rakentelu on Mäkiselle ja Ala-Salomäelle kaikkea muuta kuin stressaavaa. He kuvaavat rakentelua meditatiiviseksi ja rentouttavaksi puuhaksi, jossa luovuus pääsee kukkimaan.

Yhteinen harrastus sai alkunsa vuonna 2019, joitakin kuukausia ennen pariskunnan pojan syntymää, kun Mäkinen osti siskoltaan noin 30 kiloa legoja. Ajatuksena oli lajitella palikoita seteiksi ja pistää ne myyntiin.

Setti tarkoittaa tiettyä palikoiden kokoelmaa ja ohjetta, joilla palikoista saa rakennettua jonkin tietyn Lego-rakennelman, kuten krokotiilin tai junan.

”Minulla oli siinä vähän oma lehmä ojassa”, Mäkinen tunnustaa.

”Ai vähän!” nauraa Ala-Salomäki.

Legoja lajitellessa Mäkinen alkoi huomata, että hienoimpia palikkoja olisi kiva säilyttää ihan itsellä.

”Emme sitten laittaneet mitään myyntiin”, Ala-Salomäki sanoo.

RAKENTELUHUONEEN sohvapöydän on vallannut perheen Santeri-pojan värikäs Lego-maailma.
ELÄVIEN huonekasvien lisäksi Alisa Ala-Salomäen ja Mika Mäkisen sisustukseen kuuluu yksityiskohtaisia Lego-kukkia.

NYKYÄÄN Ala-Salomäki ja Mäkinen täydentävät Lego-varantojaan Facebook-kirppisten ja Tori.fi-nettihuutokaupan avulla.

Eniten heitä innostaa luova rakentelu sekalaisista palikoista, joskin Ala-Salomäen sydäntä lähellä ovat myös Botanical-sarjan kukkasetit. Myös Santeri-poika leikkii lego-huoneessa päivittäin.

ERÄS rakentelu-unelma Ala-Salomäellä ja Mäkisellä on vielä toteuttamatta.

”Yksi, minkä haluaisimme rakentaa, on Pirkkalan uusi kunnantalo”, Mäkinen paljastaa.

”Jos kunta vain ostaisi meille siihen värkit, niin rakentaisimme sen. Siihen menee paljon palikoita”, Ala-Salomäki naurahtaa.

ALISA Ala-Salomäki nauttii erilaisten rakennusten kokoamisesta. Mika Mäkinen esittelee suunnittelemaansa ja rakentamaansa olentoa.

Lego Masters Suomi -sarjan toinen kausi alkaa MTV3-kanavalla su 9.4. klo 19.30. Katsottavissa myös netissä MTV Katsomossa.