Pirkkalan talousraportti ei kerro taantumasta, päinvastoin – ylijäämäennuste miljoonia euroja tälle vuodelle

KIRKONKYLÄN koululaajennus on ollut Pirkkalan suurimpia taloussatsauksia viime vuosina. Se valmistui alkuvuonna. Arkistokuva koulun avoimien ovien päivästä keväällä.

PIRKKALAN kunnanhallitus sai viime viikolla raportin kunnan alkuvuoden taloudesta. Vaikka pörssissä ja asuntomarkkinoilla sakkaa, kunnan talous porskuttaa.

Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden ylijäämä on tämän hetken arvion mukaan 6,4 miljoonaa euroa.

Pirkkala on saanut enemmän verotuloja alkuvuonna kuin mitä etukäteen arvioitiin. Verotulojen suuri kertymä johtuu kuitenkin osin verovuoden 2022 jäännösverojen sekä ennakonpidätysten tilityksistä tänä vuonna. Seuraavalle vuodelle onkin ennustettu kuntatalouteen laihempia aikoja.

Pirkkala on saanut myös ennakoitua enemmän maankäyttökorvauksia. Ne ovat kunnalle kaavoitushankkeiden yhteydessä maksettavia hyvityksiä.

Toimintakuluja oli tammi-kesäkuussa ennakoitua vähemmän. Säästöä on tullut muun muassa hallinnossa hyvinvointialueen aloittamisen ansiosta.

Tälle vuodelle budjetoiduista investoinneista Pirkkala oli käyttänyt kesäkuun loppuun mennessä 6,5 miljoonaa euroa.

Suurimmat rakennushankkeet kuluvan vuoden talousarviossa ja Pirkkalassa ovat jo valmistunut Kirkonkylän koulun laajennus, Soljan ja Soukonlahden asuinalueiden kunnallistekniikan rakentaminen, vapaa-aikakeskuksen laajennus sekä suuri koulukampus, joka tosin maksetaan leasing-rahoituksella.