Pirkkalassa 12 vuotta toiminut suutarinliike muutti muualle, jottei jäisi ratikkatyömaan jalkoihin – Palvelut pelaavat kuitenkin kesän ajan

Annen Suutari ottaa asiakastöitä vastaan Suupantorilla kerran viikossa elokuun loppuun saakka.

”TÄMÄNKIN kengän voi korjata”, suutari Anne Palokangas vakuuttaa Pentti Knuutille.

PIRKKALASSA ei ole ollut suutariliikettä sitten vuodenvaihteen, mutta korjauspalveluita on edelleen saatavilla. Annen Suutari ottaa töitä vastaan ja luovuttaa valmiit tuotteet Suupantorilla lauantaisin kello 12-14.

Suutari Anne Palokangas taustoittaa, että järjestelyn pontimena on yleisön pyyntö.

”Meiltä on paljon kyselty, että eikö meillä enää ole liikettä Pirkkalassa. Yritetään saada tällä tavalla paikkailtua tarvetta.”

Myös ompelimopalveluja tarjoava suutariyritys ottaa korjattavakseen jalkineiden lisäksi vaatteita ja nahasta tehtyjä tuotteita. Yritys teroittaa veitset, sakset, puutarhatyökalut ja luistimet sekä tekee avaimia.

Valmiin työn voi hakea sopimuksen mukaan yrityksen nykyisestä sijaintipaikasta Tampereelta tai lauantaisin Suupantorilta. Toripiste on avoinna ainakin elokuun loppuun saakka.

”Jos kysyntää riittää ja jos Pirkkalasta löytyy jokin paikka, missä voitaisiin jatkaa pisteen toimintaa, voidaan miettiä elokuuta pidemmällekin.”

ANNEN SUUTARI toimi Pirkkalassa 12 vuotta Varman kiinteistössä Prisman vieressä viime vuodenvaihteeseen asti. Palokangas teki muuttopäätöksen siirtää yritys Tullintorille ennakoiden Pirkkalan joukkoliikenteen todennäköisen tulevaisuudenkuvan vaikutuksia yritystoiminnalle.

”Menee vuosia ennen kuin ratikkatyömaa alkaa, mutta silloin kun show pyörähtää käyntiin, ihmiset eivät liiku remontin läheisyydessä. Muutin Tullintorille, koska löysin sieltä hyvän liikepaikan. Ikävähän minulle tuli siirtää liike, mutta ratkaisuja oli pakko tehdä.”

Jos ostaa halvalla kengät, se ei tarkoita, että ne olisivat siksi huonot.

Anne Palokangas

ASIAKKAAT tuovat Annen Suutariin kunnostettavaa kysyen korjaamisesta, että pystyykö. Pystyy, Palokangas toteaa vastaavansa jopa kalvoitetuista vaatteista ja jalkineista kysyttäessä. Takavuosina näiden goretex-vaatteiden ja -kenkien paikkaaminen oli hankalaa, koska materiaaleja ei löytynyt korjaustarkoitukseen. Toisin on nykyisin. Hyvin vähän on sellaista materiaalia, mitä ei voisi korjata kuluneenakaan.

”Lähinnä kyse on kannattavuudesta. Rehellisesti sanotaan asiakkaalle, onko järkevämpää korjata vai ostaa uusi”, Palokangas toteaa.

Suutariyrittäjä pyrkii kuitenkin korjaamaan tuotteen aina kun mahdollista. Hän ei yhdy väitteeseen, että nykymateriaalit eivät kestä, minkä vuoksi niitä olisi turha kunnostaa. Esimerkiksi kenkiä, olivat ne sitten halvat tai kalliit, mutta jotka ovat hyvät jalassa, kannattaa varjella. Koskaan ei tiedä, löytääkö vastaavia tilalle, Palokangas perustelee.

”Jos ostaa halvalla kengät, se ei tarkoita, että ne olisivat siksi huonot. Kengissä voi olla hyviä ominaisuuksia, vaikka ne eivät olisi laadullisesti parhaimpia. Korjaamalla saadaan parempia materiaaleja esimerkiksi puolipohjiin tai korkolappuihin tai muutenkin tuettua materiaaleja kohdasta, josta ne kuluvat eniten. Korjaamalla saa vaatteille ja kengille lisää käyttöikää.”

PALOKANGAS on työskennellyt 45 vuotta suutariyrittäjänä Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Yrityksen toinen osakas ja tuleva jatkaja on Marica Gioia. Osakkaiden lisäksi yrityksessä työskentelee yksi työntekijä.