Pitkään kiinni olleessa Rajasillan kahvilassa voi jälleen nauttia kupillisen kuumaa – kahvilaan virtaa asiakkaita muistelemaan legendaarisen taukopaikan historiaa

Kahvilayrittäjät Iida ja Jussi Savander suunnittelevat Rajasillan kahvilaan esimerkiksi lämpimiä annoksia ja leipomotoimintaa.

RAJASILLAN kahvilan yrittäjä Iida Savander luottaa siihen, että ihmiset löytävät kahvipaikan myös tulevaisuudessa.

VALOT ovat jälleen syttyneet Rajasalmen sillan pielessä sijaitsevaan kahvilaan Pirkkalassa. Perinteisessä taukopaikassa päästiin viettämään avajaisia heinäkuun alussa. Kahvilan uusien yrittäjien Iida ja Jussi Savanderin mukaan ihmiset ovat ilahtuneet kahvilan aukeamisesta.

”Pyöräilijöitä on tosi paljon. Monet mökkiläiset ovat myös sanoneet, että tähän pääsee tulemaan hyvin veneellä. On myös ollut tosi paljon ihmisiä, jotka ovat olleet yllättyneitä paikan avaamisesta ja eksyneet ohikulkumatkalla tänne”, paikassa veljensä Jussin kanssa yrittäjänä toimiva Iida Savander kertoo.

Rajasillan kahvilan uusien yrittäjien omistukseen kahvilarakennus siirtyi jo aiemmin.

”Ostimme paikan vuonna 2019. Aloimme remontoimaan sitä, ja remonttitarve oli aika iso. Esimerkiksi vettä ei tullut ollenkaan. Sitten tuli koronavuosi”, Savander huokaa.

KAHVILARAKENNUKSEN alakerrassa on leipomotila, jossa Jussi Savander valmistelee pasteijoita myytäväksi.

RAJASILLAN kahvilalla on pitkät perinteet. Vaikka ovet ovat olleet joitakin vuosia säpissä, ihmiset muistavat Iida Savanderin mukaan yhä kahvilan.

”Eilen eräs täällä käynyt mies muisteli, kuinka hän kävi täällä lapsena. Jotkut ovat olleet rakentamassa paikkaa, esimerkiksi kalusteita kahvilan terassille. Osa muistaa myös ajan, kun tien molemmilla puolilla oli kahvila”, hän kertoo. Paikan historiasta muistuttaakin katolla oleva kyltti, jossa mainostetaan useampia kahviloita.

Savandereita paikassa viehätti se, että rakennuksen kellarikerroksessa löytyi liki käyttövalmis leipomotila.

”Etsimme sellaista paikkaa, jossa veljeni voisi leipoa itse. Hän on tiennyt neljävuotiaasta asti olevansa leipuri ja leiponut koko ikänsä.”

Kahvilatuotteiden lisäksi leipomossa voisi valmistua tulevaisuudessa tuotteita myös ulosmyyntiin.

”Voisimme myydä täällä tilauksesta esimerkiksi lähileipää”, Iida Savander suunnittelee.

TOISTAISEKSI Rajasillan kahvilan myydyimpiä tuotteita ovat olleet jäätelön lisäksi esimerkiksi viinerit, pullat ja paikan päällä tehdyt vaniljakierteet, Iida Savander kertoo.

KAHVILA on Savanderin sisarusten ensimmäinen oma yritys. Tällä hetkellä he tekevät kahvilan pyörittämisen ohessa töitä leipomossa Hämeenlinnan seudulla, josta sisarukset ajavat työpäivän jälkeen Pirkkalaan. Siksi kahvilan aukiolo on toistaiseksi ajoittunut arkipäiviin. Paikka on avattu kello yhden ja kahden välillä, ja se on ollut avoinna kello kuuteen.

Tulevaisuudessa Savanderit aikovat heittäytyä täysipäiväisiksi kahvilayrittäjiksi. Jo tänä kesänä he kokeilevat lauantaiaukioloa, mutta jatkossa aukioloajat tulevat määräytymään asiakkaiden toiveiden mukaan.

Iida Savander kaavailee, että Rajasillan kahvilasta voisi tulevaisuudessa saada kahvilatuotteiden lisäksi myös lämpimiä ruoka-annoksia. Kahvilan keittiötiloissa on mahdollista valmistaa esimerkiksi grilliruokaa.

”Asiakkaat ovat toivoneet esimerkiksi höyrymakkaraa”, tuore kahvilayrittäjä sanoo.