Pirkkala on kuntakentän harvinaisuus: vartiointiyritys valvoo poikkeuksellisen suurta määrää kunnan kiinteistöjä ympärivuotisesti – ”Pyritään olemaan siellä, missä ihmiset ovat”

Yleensä kunnat ostavat vartiointia vain joillekin yksittäisille kohteilleen.

DEFENTORIN palveluesimies Karri Tapanen (vas.) ja toimitusjohtaja Jani Autio kertovat, että tänä kesänä vartijan läsnäolotunnit Pirkkalassa lisääntyvät merkittävästi verrattuna aiempiin kesiin.

PIRKKALA ostaa tänä kesänä tehostetut lisävartiointipalvelut pitkäaikaiselta sopimuskumppaniltaan, Defentor-yritykseltä.

Aloite vartioinnin tehostamista tuli Defentorilta kunnalle keväällä. Ehdotuksen sisältö oli, että kesä-elokuussa vartija on koko työvuoronsa ajan ainoastaan Pirkkalassa. Yritys näki kuntaa palvelevan sen, että jos vartiointia olisi aiempia kesiä enemmän ja useammin paikan päällä, valvontaa voitaisiin etukäteen muiden töiden lomassa suunnitella paremmin esimerkiksi tapahtumiin.

”Pyritään olemaan siellä, missä ihmiset ovat. Silloin vartiointi palvelee tarkoitustaan. Ja kun kunnan alueella on valmiina vartija, hän voi hoitaa myös kaikki lisätilaukset työvuoronsa aikana viiveettä”, perustelee Defentorin toimitusjohtaja Jani Autio.

Vartioinnin lisäostot ovat olleet kesäaikaan tavanomaisia aiempina vuosina myös Pirkkalassa. Tänä kesänä vartijan läsnäolotunnit Pirkkalassa lisääntyvät merkittävästi verrattuna aiempiin kesiin, jolloin Pirkkalassa vartioinut teki valvontaa myös kunnan rajojen ulkopuolelle.

Lisävartioinnin hankinnalla kunta tavoittelee ilkivallan vähenemistä vuodenaikana, jolloin tihutöitä tehdään eniten. Kesällä avautuu uusia alueita käytölle ja myös valvonnantarpeelle, kuten uimarannat. Jotkin kohteet, kuten koulut, sulkeutuvat kesäksi, mikä voi houkutella tihutöiden tekijöitä paikalle.

VARTIOITAVIA kohteita on Pirkkalassa noin 50. Näissä kunnan kiinteistöissä tehdään paljon perinteistä jalkatyötä, Autio kuvailee.

”Tarkastetaan rakennukset ulkoapäin ja niiden kulkutiet. Vartijalle jää harkinnanvaraa päivittäin siitä, missä työn painopisteet milloinkin ovat, vaikka kaikki kohteet ovatkin samanarvoisia paikkoja vartioinnin kannalta.”

Vaikka vartioinnin lisäostot on tehty kesälle, muu toiminta pyörii taustalla koko ajan, Autio kertoo. Defentorilla on ollut sopimus Pirkkalan kanssa kunnan kohteiden ympärivuotisesta ja ympärivuorokautisesta vartioinnista jo vuosien ajan.

”Vartiointi kaiken kaikkiaan on ollut ympärivuorokautista, mutta kesän ajaksi valvontaa tehostetaan. Siten kuntasopimukseen sisältyvät aluevartiointikierrosten määrät lisääntyvät myös kesäksi”, Autio mainitsee.

TAMPERELAISYRITYKSELLÄ on yksityissektorin kohteita eri kunnissa valvottavanaan, mutta ainoastaan Pirkkalan kanssa Defentorilla on kuntasopimus. Pirkkala on yksi harvoja Suomen kuntia, jolla on ympärivuotinen sopimus vartiointiyrityksen kanssa suuren kiinteistömassan valvonnasta.

”Yleensä kunnat ostavat vartiointia joillekin yksittäisille kohteilleen.”

Syitä sopimusten harvalukuisuudelle Jani Autio ei osaa sanoa, vaikka yksi syy valvonnalle, ilkivalta, on tuttu ilmiö kautta kuntakentän.