Pyynikin kesäteatterissa nähdään puhdasverinen Linna-dramatisointi, joka ei pelkää ottaa kantaa köyhälistön sortoon

VERNERI Lilja ja Ella Mettälä ovat Akseli ja Elina Pyynikin kesäteatterin näytelmässä Täällä Pohjantähden alla. Kuva: Katri Dahlström.

Mikä ja missä: Väinö Linnan romaaniin perustuva klassikko Täällä Pohjantähden alla Pyynikin kesäteatterissa.

Ketä: rooleissa mm. Esa Latva-Äijö, Verneri Lilja, Enna Mettänen, Heidi Kiviharju, Petra Ahola, Antti Tiensuu, Tom Lindholm, Jyrki Mänttäri. Ohjaus Antti Mikkola. Romaanin pohjalta näytelmäksi sovittanut Sami Keski-Vähälä.

Pähkinänkuoressa: Eletään 1800-1900 -lukujen taitetta. Jussi Koskela saa Alman kanssa luvan raivata ja asua torppaa Pentinkulmalle pappilan maille. Syntyy kolme poikaa: Akseli, Akusti ja Aleksi. Juopa maata omistavan luokan ja torpparien, herrojen ja työläisten, välillä on suuri. Suomessa heräävät pyrkimykset itsenäisyyteen. Työväelle maailmalta kiirii viesti uudesta aatteesta, sosialismista, joka lupaa tasa-arvoisempaa eloa myös kotimaahan. Tilanne kärjistyy veriseksi sisällissodaksi juuri, kun pojat tulevat aikuisiksi…

Arvio: Pyynikille on valmistunut puhdasoppinen sovitus Väinö Linnan kuulusta ja merkittävästä teoksesta.

AKSELI Koskela (Verneri Lilja) saa tulikasteensa sisällissodassa 1918, Pyynikin kesäteatterin maisemissa. Kuva: Katri Dahlström.

Antti Mikkosen ohjauksessa nuori pääpari Akseli ja Elina, Verneri Lilja ja Ella Mettälä, yltävät suorastaan raikkaaseen, esikuviaan kunnioittavaan tulkintaan; Lilja kuumaverisenä Akselina ja Elina hiljaisena, mutta päättäväisenä vaimonaan.

Nuoren parin ohessa myös kaikki kokeneet näyttelijät, kuten Tom Lindholm traagisessa räätälin roolissaan ja Jukka Leisti Preeti Leppäsenä näyttävät nauttivan aidosti Pyynikin pyörivän katsomon edessä. Nokian Etunäyttämön avustajat Paavo Poikonen Aleksi Koskelana ja Jere Saarela pappi Ilmari Salpakarina ovat saaneet tärkeät roolit ja onnistuvat niissä.

TOM Lindholm tekee Pyynikillä loistavan roolin traagisen kohtalon saavana räätäli Halmeena. Kuva: Katri Dahlström.

Erikseen on mainittava kuumapäisenä Anttoo Laurilana naurattava Samuli Muje, hauska hahmo, johon tuo koko näytelmän tavoin tumman takavireen sisällissodan surullinen loppunäytös.

Ohoh: Näytelmä ei himmaile Linnan romaanin työväen näkökulmaa, vaan kertoo, kuinka kansa taisteli vuonna 1918 itselleen oikeuksia lakkoihin ja parannuksiin elinoloissa.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆☆