Asuntokauppa on uudessa tilanteessa Pirkkalassakin

ENSIMMÄISTEN muuttajien omaisuutta kuljetettiin muuttoautoilla Pirkkalan keskustan uuteen tornitaloon maanantaina. Kuva: Sebastian Stenvall

ASUNTOKAUPAN ja laajemmin kiinteistömarkkinoiden uusi tilanne kirpaisee. Ei ole kauan siitä, kun pankit maalailivat ylärajan skenaarioksi 2-3 prosentin korkotasoa. Olkoonkin, että se kuuluisa stressitesti tehtiin kuuden prosentin oletuksella, hyvä niin. Nyt ollaan menty noin neljän prosentin markkinakorkoihin, mikä alkaa tarkoittaa viiden prosentin kokonaiskorkoja asuntovelallisille.

Kun yhtälöön lisää paikoillaan pysyvät tai laskevat asuntojen hinnat, voi olo olla turvaton.

Nykyinen nuorten perheiden sukupolvi ei ole kokenut tilannetta, joka on vanhemmille ikäluokille tuttu. Vuosikausia tuntui siltä, että asuntojen hinnat nousevat automaattisesti joka vuosi, niin että asunnonomistaja vaurastuu vauhdilla.

TÄMÄNKIN viikon lehden uutiset kertovat asuntomarkkinoiden tilanteesta Pirkkalassa. Keskustan tornitalon osakeasunnoista on myyty noin kaksi kolmasosaa. Keskustakorttelin kahden viimeisen kerrostalon rakentamisajankohtaa ei ole päätetty. Soljassa rakentaja haki lykkäystä kahdelle kerrostalolle.

Toisaalta puhe on todennäköisesti vain vuoden-parin lykkäyksistä ja taloja myös rakennetaan. Soukonlahdesta Pirkkalan uudelta alueelta on juuri luovutettu kerrostalotontteja.

Lepomoisiossa rivitalotonteista käynnistetään luovutuskilpailu. Ihme jos rakentajat eivät siihen tartu. Uudet rivitaloasunnot ovat haluttuja.

MIKÄLI vanhat merkit paikkansa pitävät, asuntomarkkinat elpyvät aikanaan. Yhtälö on, että Tampereen seudulle muuttaa uutta väkeä tuhansittain vuodessa, ja jossainhan on asuttava. Patoutunut kysyntä purskahtaa esiin, kun aika on kypsä. Se voi olla vuoden tai kolmen vuoden sisällä.

Kasvuseudulla asunnon omistaja voi kuitenkin nukkua yönsä rauhassa verrattuna heihin, jotka asuvat Suomen muuttotappiokunnissa. Siellä olematon kysyntä ja siitä johtuva asuntojen hinnanlasku on todellinen ongelma.