Viikinsaaren Loma on takuuhauska, kevyt kesähupailu suomalaisten kommelluksista 70-luvun Rodoksella

LAURA Kuukkanen, Ilkka A. Jokinen, Anitta Ahonen, Annu Valonen, Jarkko Tiainen, Janne Viitaniemi, Birgitta Putkonen ja Arttu Ratinen Viikinsaaren kesäteatterin esityksessä Loma. Kuva: Petteri Aartolahti

Mikä ja missä: Risto Jarvan 70-luvun suosikkielokuvaan pohjautuva näytelmä Loma Viikinsaaren kesäteatterissa.

Ketä: rooleissa Arttu Ratinen, Birgitta Putkonen, Jarkko Tiainen, Annu Valonen, Ilkka A. Jokinen, Anitta Ahonen ja Laura Kuukkanen. Ohjaus ja käsikirjoitus Ola Tuominen. Kapellimestari ja musiikin sovitus Janne Viitaniemi.

Pähkinänkuoressa: Puolisostaan eronnut talviurheiluhullu Aimo Niemi lähtee seuraamaan suomalaisten urotekoja Innsbruckin talviolympialaisiin 1976. Ikävä kyllä kiireessä sattuu alle väärä lentokone ja Aimo huomaa saapuneensa talvivarusteissaan Rodokselle.

Seurueessa on mukana muitakin yksinäisiä, joten lomaviikolle kehkeytyy hissuksiin romanttisesti perin antoisa lopputulema.

Arvio: Viikinsaaressa on tehty kesäteatteria aina rennolla kädellä, pieniä kökköjä myöten. Tänä kesänä onnistuminen on kärkipäästä, kiitos Risto Jarvan hauskan tekstin ja hyvien näyttelijäsuoritusten.

Ola Tuomisen edellinen Viikinsaari-ohjaus oli Jarvan toinen klassikko Mies, joka ei osannut sanoa ei. Sekin verrattoman hauskaa kesähupailua.

Arttu Ratinen on soukka kesämies Aimo Niemen päärooliin. Heti alussa käy ilmi, että näyttelijällä on verraton lauluääni.

Annu Valonen on arka, mutta näytelmän myötä voimaantuva sinkkunainen Valma Nieminen. Ehdottoman hauska roolisuoritus rytmikästä tanssahtelua ja syntymässä säikähtäneen perusilmetta myöten.

ARTTU Ratinen on nälkäinen matkamies Aimo Niemi Viikinsaaren kesäteatterin näytelmässä Loma ja Birgitta Putkonen häneen romanttista yhteyttä hakeva Marjukka Notkola. Kuva: Petteri Aartolahti.

No okei, joku tiukkapipo voi pahastua nykypäivänä joistain näytelmän luonnehdinnoista, jotka on tehty kieli poskessa. Mutta tällaista oli suomalaisten lomanvietto 1970-luvulla, kun kreikkalaistarjoilijat sipsuttivat pöytään tukka pörrössä ja kaunis Afrodite ilmestyi Aimon uniin ja Jarvan elokuvaan.

Joten tosikot älkööt vaivautuko.

Ohoh: Ennen näytelmää kannattaa kävellä ympäri Viikinsaaren luontopolku. Pirkkalan naapurissa on oikeaa koskematonta aarnimetsää.

Toimittajan tähdet: ☆☆☆☆